null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Lengte

Waarom Nederlanders steeds kleiner worden

Nederlanders zijn al decennia de langste mensen ter wereld. Maar de rek is eruit, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mannen en vrouwen met het geboortejaar 2001 zijn korter dan de generatie-1980.

Lukas van der Storm

182,9 centimeter voor de gemiddelde man, 169,3 centimeter voor de gemiddelde vrouw. Zo hoog zijn Nederlandse negentienjarigen opgeschoten, blijkt uit een analyse van lengtegegevens die 719.000 negentien- tot en met zestigjarigen in 2020 noteerden. Daarmee blijven de jongvolwassenen opvallend genoeg achter bij de veertigers van nu. Mannen en vrouwen met het geboortejaar 1980 werden respectievelijk 1 en 1,4 centimeter langer. Bovendien ligt de gemiddelde lengte van de huidige dertigers en veertigers voor bijna alle jaargroepen boven de 1,83 (mannen) en 1,70 (vrouwen).

Een opvallende trendbreuk dus, die zich deels laat verklaren door de gewijzigde samenstelling van de bevolking. “De afname hangt deels samen met de toegenomen immigratie van minder lange nieuwe bevolkingsgroepen”, concludeert het CBS. Overigens tellen alleen in Nederland geboren mensen mee in de enquête. Als ook de eerste generatie migranten in de cijfers zou zijn opgenomen, lag de gemiddelde lengte dus nog lager.

Ongezonde eetgewoonten

Maar ook zonder die migratiefactor stagneert de groei van Nederlanders. De lengte van mannen neemt niet meer toe, en vrouwen worden zelfs iets minder lang. De onderzoekers halen daarvoor twee mogelijke verklaringen aan: we zitten vermoedelijk al dicht bij de biologische limiet. Maar ook ongezonde eetgewoonten zouden de groei kunnen remmen.

Overigens zijn de verschillen in lengte binnen Nederland ook flink: zo zijn Friezen gemiddeld een centimeter of 3 langer dan Limburgers. Dat is al decennia het geval, aldus het CBS.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden