InterviewLambèr Gevers, Sinterklaascomité Schijndel

Waarom moet Rutte het juist nu over Zwarte Piet hebben, vragen ze zich in Schijndel af

De intocht van Sinterklaas met zijn Pieten in Scheveningen.Beeld REUTERS

In het Brabantse Schijndel, waar Zwarte Piet tot nu toe zwart bleef, was het even schrikken toen Lambèr Gevers las over de ommezwaai van Mark Rutte. Nu is de beer los, dacht de voorzitter van het Schijndelse Sinterklaascomité.

“Als de premier een kant kiest, brengt dat iets teweeg. Ik vind het opmerkelijk dat Rutte zich in deze emotionele periode hierover uitlaat. Iedereen linkt zijn mening nu aan het Floyd-verhaal. Waarom nu, vraag ik me af. Weinig Sinterklaascomités in het land zijn zo actief als dat in Schijndel. Het produceert behalve de intocht jaarlijks een eigen film, voor alle scholen in de gemeente is er een lespakket inclusief Pietenvlogs. 2500 kaarten voor drie shows raken in een mum van tijd uitverkocht.”

‘In de Brabantse cultuur zijn tradities heel belangrijk’

De Pieten hebben opmerkelijke karakters. Schijndel heeft Fuégo, Keukenpiet en een Kluspiet, maar ook Glitterpiet, Hartjespiet en Hippiepiet: allemaal een eigen rol, allemaal even vrolijk, allemaal even zwart. Over dat laatste wordt voorzichtig gesproken binnen de stichting. Maar, zegt Gevers: “Houd hier een enquête en tachtig tot negentig procent is vóór Zwarte Piet. Wij hebben jaarlijks honderd vrijwilligers, zij staan er anders in dan Rutte. Volgens hen is Zwarte Piet nooit discriminerend bedoeld, maar in de Brabantse cultuur zijn tradities heel belangrijk.”

“Ik verwacht dat er bij ons wel verandering in komt, ik sta daar ook open voor. Maar ik vraag tijd, het moet niet opgelegd worden. Daarom had ik liever dat Rutte dit onderwerp had afgewimpeld.” Hoeveel tijd? Drie tot vijf jaar, denkt Gevers, in het dagelijks leven basisschooldirecteur en daarnaast actief in de lokale politiek. “Vorig jaar had ik een gesprek met twee ouders, ze vroegen me of het niet wijs was om toch al eerder stappen te zetten. Ik denk dat we dan veel mensen verliezen.”

Bij de gemeentelijke subsidieaanvraag is de kleur van Piet nog nooit onderwerp van discussie geweest. Gevers hoopt dat dat zo blijft. “Er hoeft maar één partij vragen te stellen en het wordt een onderwerp. Alleen zal die partij de eerste tijd dan wel aan populariteit inboeten.”

Lees ook:

Rutte schudt de VVD wakker met nieuw Zwarte Piet-standpunt

Ruttes omslag in het denken over Zwarte Piet vindt weerklank bij veel VVD’ers. “De tijd van ‘laat maar’ is voorbij”, zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden