Arrestatie Ridouan T.

Waarom gebruikte Ridouan T. een blackberry? Drie vragen over de bij criminelen zo geliefde cryptotelefoons

Beeld Reuters

Blackberry’s met PGP-versleuteling hebben geleid tot een groot aantal arrestaties onder criminelen. Ook voor de bewijsvoering tegen Ridouan T. zijn de berichten van Blackberry’s van grote waarde. Drie vragen over de bij criminelen zo populaire cryptotelefoon.

Waarom Blackberry?

Omdat Blackberry goed overweg kan met versleutelen van informatie. Dat gebeurt via PGP, Pretty Good Privacy. De politie kan de berichten die zijn verstuurd via PGP niet lezen, zodat criminelen geen boeventaal meer hoeven te gebruiken als: opa heeft de wintervoorraad aangevuld.

De Blackberry PGP-telefoons zijn niet handig voor de gemiddelde gebruiker. De microfoon en camera zijn verwijderd. Bellen kan ook al niet. Alleen berichten versturen naar andere PGP-telefoons is mogelijk. De Blackberry’s mogen dan minder mogelijkheden hebben, ze zijn wel prijzig. De spyshops vragen al snel 1300 euro voor een toestel. Het is overigens niet noodzakelijk om een Blackberry te nemen. Samsung heeft ook een ‘cryptotelefoon’ waarmee eigenaren versleuteld berichten kunnen sturen.

Zijn Blackberry PGP-toestellen veilig (voor criminelen)?

Als zij goed worden gebruikt wel. Maar voor veel Nederlandse criminelen ging er iets mis. Zij maakten gebruik van de diensten van Ennetcom, een Nederlandse aanbieder van PGP-netwerken. Zij namen een abonnement en alle communicatie verliep via de server van Ennetcom. Voor de High Tech Crime Unit van de politie was het zaak uit te vinden waar de server stond. Ze vonden hem in Toronto, Canada. Nog altijd geen probleem voor de criminelen, want die server zou nagenoeg leeg moeten zijn. PGP-berichten worden normaal gesproken na 48 uur van de server verwijderd. Dat gebeurde nu niet. Alle berichten stonden er nog op. De onderwereld kijkt eigenaar Danny M. daar op aan. Hij moet dan ook vrezen voor zijn veiligheid.

Dan heb je een server vol versleutelde berichten. En wat dan?

Dan begint het werk pas goed. Want zonder sleutels om de berichten te ontcijferen, hebben politie en justitie nog altijd niets. Maar zij vonden de sleutels. Hoe, dat is niet helemaal duidelijk. Het lijkt er op dat de sleutels werden aangemaakt op de server in Canada en dat ook het beheersysteem op die server aanwezig was. Daarmee konden de knapste koppen van de High Tech Crime Unit wel uit de voeten. Zij vonden de sleutels en zo kon de politie in 2016 beginnen met het lezen van bijna 6 miljoen berichten van tienduizenden PGP-telefoons.

Daarmee is de politie er nog niet. Na het techwerk volgt het handwerk. De politie moet al die berichten analyseren, koppelen aan telefoons en hun eigenaren. En dan nog is het puzzelen om bewijs te vinden. Wat wel meehielp, is dat criminelen in alle vrijheid schreven over liquidaties en drugsdeals omdat zij zich onbespied waanden.

Lees ook:

Ridouan T. zit vast, maar voor justitie is dit allesbehalve de eindstreep

De meest gezochte crimineel van Nederland kan van de opsporingslijst. Ridouan T. (41) zit sinds zondagnacht in een cel in Dubai. Zijn arrestatie is van groot belang voor politie en justitie en hun strijd tegen de internationale georganiseerde misdaad. Maar het is alles behalve de eindstreep. 

Opnieuw kraakt de politie de beveiligde telefoons van criminelen

Het is de politie in Oost-Nederland gelukt speciale telefoons te kraken waarmee criminelen in het geniep dachten te communiceren. Agenten konden zo live meelezen met chatsessies over ophanden zijnde drugsdeals en wapenleveranties. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden