Schadeclaims

Vuurwerkschade bedraagt rond de 10 miljoen euro

Brandweer bij een grote brand in de Sint-Lambertuskerk in Veghel. De brand ontstond tijdens de jaarwisseling.  Beeld ANP
Brandweer bij een grote brand in de Sint-Lambertuskerk in Veghel. De brand ontstond tijdens de jaarwisseling.Beeld ANP

Op basis van de eerste claims maakte het Verbond van Verzekeraars een eerste schatting van de particuliere vuurwerkschade bekend.

Judith Harmsen

Tijdens de afgelopen jaarwisseling hebben particulieren rond de 10 miljoen euro aan vuurwerkschade opgelopen. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars woensdag bekendgemaakt. Het gaat om een schatting, die de branchevereniging baseert op de eerste claims die verzekeraars op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag binnenkregen. Klanten van de verzekeraars meldden bijvoorbeeld schade aan huizen door vuurwerk, of door brand die is ontstaan door vuurwerk. Er kwamen ook claims binnen van uitgebrande auto’s.

Het schadebedrag ligt hoger dan vorig jaar. Toen bedroeg de geschatte particuliere vuurwerkschade 9 miljoen euro. Tijdens die jaarwisseling golden nog coronamaatregelen. Zo was onder meer een landelijk vuurwerkverbod van kracht, om de door het coronavirus toch al drukke zorg te ontlasten.

De laatste jaarwisseling (2019-2020) waarbij géén coronamaatregelen van kracht waren lag de particuliere schade aanzienlijk hoger. Particulieren liepen tijdens die jaarwisseling voor 16,3 miljoen euro aan schade op. Sindsdien zijn strenge regels ingevoerd. Zo is knalvuurwerk sinds 2020 sowieso verboden, net als losse vuurpijlen en zogenoemde knalstrengen, zoals Chinese matten. In twaalf Nederlandse gemeenten was dit jaar al het vuurwerk verboden. Onder meer Amsterdam, Rotterdam en Haarlem hadden zo'n lokaal verbod, al werd dat niet al te streng gehandhaafd. Alleen bij excessen kwam de politie in actie.

Schade vergelijkbaar met pre-coronajaren

Ondanks de extra maatregelen is de 10 miljoen geschatte schade van dit jaar vergelijkbaar met andere pre-coronajaren, zegt het Verbond van Verzekeraars. In 2018-2019 bedroeg de particuliere vuurwerkschade 13,5 miljoen. Het jaar daarvoor 8,5 miljoen.

Dat de schade ook dit jaar weer in de miljoenen loopt hangt volgens de verzekeraars mogelijk samen met de harde wind. Daardoor was het vuurwerk minder voorspelbaar. Bovendien is volgens de brancheorganisatie op grote schaal illegaal vuurwerk ingekocht.

Het Verbond van Verzekeraars kijkt alleen naar de particuliere vuurwerkschade, aan bijvoorbeeld huizen of auto’s. De schade van bedrijven of scholen is niet meegerekend. De totale schade zal dus hoger uitvallen, zeker wanneer ook medische kosten worden meegenomen.

Tijdens de jaarwisseling zijn volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) weer evenveel vuurwerkslachtoffers met ernstig letsel behandeld. In totaal ging het dit jaar om 52 mensen. Iets minder dan de helft van de slachtoffers waren jongens onder de 18. Chirurgen voerden zeker 32 vingeramputaties uit.

Correctie 5/01-2023: In een eerdere versie van dit stuk stond vermeld dat de particuliere vuurwerkschade van de jaarwisseling van 2019-2020 16,3 miljard bedroeg. Dat klopt niet: de schade bedroeg toen 16,3 miljoen.

Lees ook:

Roep om totaalverbod vuurwerk zwelt weer aan

De jaarwisseling liep als vanouds uit de hand. Lokale vuurwerkverboden zijn massaal genegeerd. Burgemeesters zeggen dat alleen een landelijk verbod helpt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden