Vuurwerkverbod

Vuurpijlen en knallers maken de grootste inbreuk op de veiligheid

Een vorm van knalvuurwerk.Beeld ANP

Een verbod maakt ook illegaal vuurwerk beter te bestrijden, zegt Ruud Verkuijlen van de politie. 

Nu een nipte meerderheid in de Tweede Kamer voor een vuurwerkverbod pleit, wordt gezocht naar een verbodsvorm waarin de partijen die voor een verbod zijn, zich kunnen vinden. Voor een volledig vuurwerkverbod is geen meerderheid. Een logische keuze lijkt nu te kijken naar een eerder advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Daarin wordt gepleit voor een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk. Volgens het onderzoek – uit 2017 – zijn het die twee typen vuurwerk die de grootste inbreuk maken op de veiligheid doordat ze zorgen voor letsel (vuurpijlen) en overlast (knalvuurwerk).

“Zo’n verbod zou ons gigantisch helpen”, zegt Ruud Verkuijlen van de landelijke politie. Hij houdt zich bezig met agressie en geweld tegen politiemensen tijdens de jaarwisseling. “Nu is het voor agenten onbegonnen werk om illegaal vuurwerk aan te pakken. Met zo’n verbod zullen alle knallers en vuurpijlen verboden zijn. Dat maakt het overzichtelijk en daardoor ook  makkelijker te handhaven.”

Siervuurwerk dat stabiel staat

Vuurpijlen, zo valt in het onderzoek van de onderzoeksraad te lezen, zijn niet alleen gevaarlijk, ze nodigen ook uit tot gevaarlijk gedrag omdat ze uit de hand afgeschoten kunnen worden op omstanders. Voor knalvuurwerk geldt hetzelfde – je kunt er mee gooien – en het zorgt vaak ook voor overlast en gevoelens van onveiligheid.

Verkuijlen: “Als vuurpijlen en vormen van knalvuurwerk niet meer verkocht en afgestoken mogen worden, verdwijnt een groot deel van het gevaar voor handhavers. Het vuurwerk dat naar ons geschoten of gegooid kan worden en veel letsel kan veroorzaken is dan illegaal.” Wat overblijft aan consumentenvuurwerk is siervuurwerk dat stabiel staat. “Denk aan dozen die je op de grond zet. En kindervuurwerk zoals knalerwten”, zegt Verkuijlen. De onderzoeksraad stelt dat ook fonteinen, grondtollen en draaizonnen in het door hen voorgestelde verbod beschikbaar moeten blijven voor consumenten. 

Verkuijlen hoopt dat het gedeeltelijke vuurwerkverbod er doorkomt. “Op dit moment zien illegale en legale vuurpijlen er precies hetzelfde uit. Het is voor handhavers bijna onmogelijk om ze van elkaar te onderscheiden. Met een verbod zijn de regels duidelijk: iedere vuurpijl is verboden.”

Illegaal vuurwerk

Of een totaalverbod dan niet beter zou zijn? “Dat is aan de politiek. Maar er zijn genoeg mensen die genieten van vuurwerk, die traditie hoeft niet te verdwijnen. Het moet alleen veiliger, dat kan met zo’n verbod”, zegt Verkuijlen. Al blijft het volgens hem wel belangrijk om illegaal vuurwerk actief op te blijven sporen.

“Ook met een verbod zal illegaal vuurwerk nog wel te verkrijgen zijn, zeker over de grens”, denkt hij. De politie ziet daarom heil in het invoeren van een registratieplicht op de verkoop van vuurwerk. Helemaal als dat in samenwerking met omliggende landen zou kunnen. “Dan kunnen we de verschillende ­vuurwerkstromen goed in de gaten houden”, zegt Verkuijlen. 

Lees ook:

De Tweede Kamer wil een vuurwerkverbod. Maar komt dat er ook?

Een Kamermeerderheid wil een vuurwerkverbod. Toch ligt het niet voor de hand dat het er snel komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden