nieuws defensie

VS vragen Nederland officieel om hulp in Perzische Golf

Een van de Nederlandse fregatten, Zr. Ms. Evertsen. Beeld ANP

Het kabinet onderzoekt of Nederland een bijdrage kan en wil leveren aan een missie in de Straat van Hormuz, schrijft minister van buitenlandse zaken Stef Blok aan de Tweede Kamer.

De Verenigde Staten hebben Den Haag vorige week dinsdag formeel gevraagd te gaan deelnemen aan de missie ‘met daarvoor geschikte middelen’, schrijft Blok. De Amerikanen deden eind juni al een algemeen beroep op de Navo-bondgenoten.

De VS proberen een militaire missie op te tuigen om koopvaardijschepen die door de Straat van Hormuz bij Iran varen te beveiligen. Marineschepen en ander materieel van bondgenoten moeten ervoor zorgen dat tankers vrije doorgang houden tot oliehavens in bijvoorbeeld Irak. Vorige maand zijn in de nauwe zeestraat tussen Iran en het Arabische schiereiland enkele tankers door onbekenden aangevallen met explosieven en beschadigd geraakt. De VS beschuldigen Iran daarvan.

Minister Blok gaat de zomer gebruiken om tot een antwoord te komen, zei hij in Brussel, waar hij vergaderde met zijn EU-collega’s van buitenlandse zaken. “Zo’n verzoek bestudeer je natuurlijk serieus. Er is overduidelijk een Nederlands belang omdat er Nederlandse schepen door de Straat van Hormuz varen”, aldus Blok. Het kabinet overweegt een fregat naar de cruciale zeestraat te sturen, meldden ingewijden eerder.

“We kijken natuurlijk naar de risico’s voor de mannen en vrouwen die je inzet, of er materieel beschikbaar is en hoe de veiligheidssituatie ter plaatse is.” Blok wilde niets voorspellen maar erkende dat Nederland “absoluut niet in een oorlog met Iran” verzeild wil raken”. De kwestie staat volgens premier Rutte niet op de agenda van het bezoek dat hij donderdag brengt aan president Trump.

Lees ook: 

Commentaar: Stuur geen fregat naar de wateren bij Iran

Als Nederland steun zou verlenen ligt het sturen van een Nederlands fregat voor de hand. Of het verstandig is, is zeer de vraag. 

Oorlogstaal neemt toe tussen de VS en Iran

Anonieme aanslagen in de buurt van de Straat van Hormuz is een recept dat Iran al eerder toepaste om tegenstanders via een bedreiging van de oliehandel onder druk te zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden