ReportageVlieland

Vroege vaccinatie fleurt Vlieland een beetje op

Op de boot naar Vlieland zitten passagiers tussen schermen. Beeld Reyer Boxem
Op de boot naar Vlieland zitten passagiers tussen schermen.Beeld Reyer Boxem

Vlielanders vanaf zestig jaar krijgen woensdag het coronavaccin. Dat is sneller dan op het vasteland, maar helpt het eiland niet uit de problemen.

Nel Potiek is een mazzelaar, dat beaamt ze zelf ook. De bewoner van Vlieland is exact zestig jaar oud en mag zich zodoende woensdag melden voor een coronavaccinatie. Had Potiek op het vasteland gewoond, dan had haar vaccinatie nog maanden op zich kunnen laten wachten, maar omdat er zo weinig mensen op het Waddeneiland wonen, krijgt iedere 60-plusser er meteen een prik.

Ook haar man Cees (62) is woensdag aan de beurt. Het paar zit aan de grote houten eettafel in hun karakteristieke huisje aan de Dorpsstraat, de belangrijkste weg in het enige dorp dat Vlieland telt en dat de naam van het eiland draagt. Een grote gietijzeren houtkachel loeit en dat is geen overbodige luxe, gezien de ijzige zeewind.

De twee zijn echte Vlielanders. Nel kijkt bijna beteuterd als ze vertelt dat ze op de wal is geboren. “Een keizersnede, dat kon niet anders.” Ze vervolgt trots: “De kinderen zijn wel hier geboren”. Opgewekt vraagt ze wie er koffie wil, ondertussen praat ze verder. “Natuurlijk ben ik blij met de vaccinatie, je gezondheid is het allerbelangrijkste. Een vriendin uit Groningen appte me al. Wat heb jij een mazzel, schreef ze.”

Gesloten Parel

Maar nuchter als ze is, relativeert Potiek haar vroege vaccinatie ook. Ze wijst naar het schilderijtje op tafel, ernaast staat een glazen pot met kwasten. De kunstwerkjes die Nel schildert, of maakt van keramiek of brons, verkoopt ze in haar winkeltje aan de voorzijde van het huis. De gevel heeft een vrolijke zeeblauwe kleur. ‘De Parel’ staat op een bordje met witte letters. Maar haar parel is dicht, sinds 14 december, en dat blijft het winkeltje nog wel even. Vaccinatie of niet.

Potiek: “De winkel is ook belangrijk, je wilt weer wat te doen hebben. Ik dacht dat we heel goed bezig waren met mondkapjes en spatschermen, maar in politiek Den Haag is het nu alles of niets.” Haar man Cees vult aan: “We willen ook niet dat de vaccinatie een toegangsbewijs wordt. We gaan niet bij de deur vragen of iemand al een inenting heeft gehad, iedereen is welkom.”

Veel Vlielanders zitten in hetzelfde schuitje. Niet dat het er normaal in de winter wemelt van de toeristen, maar elk seizoen heeft op het eiland zijn charmes. Nu is de Dorpsstraat stil. Sneeuw smelt druppelend van de zadels van rijen ongebruikte fietsen bij de verhuur, terrasjes zijn opgeruimd, winkeltjes gesloten. Sommige restaurants bezorgen, sommige wachten op betere tijden.

Mensen van de Veiligheidsregio Friesland en de GGD maken het gebouw de Bolder op camping Stortemelk gereed voor de vaccinatie. Beeld Reyer Boxem
Mensen van de Veiligheidsregio Friesland en de GGD maken het gebouw de Bolder op camping Stortemelk gereed voor de vaccinatie.Beeld Reyer Boxem

En dat terwijl het coronavirus het eiland vrijwel het hele jaar links heeft laten liggen. Bij het RIVM zijn 37 meldingen bekend van een positieve test op het eiland, dat bijna 1200 bewoners telt. Toch is de epidemie is voor het eiland ‘een ramp’, zegt huisarts Ferry Wolfswinkel. “Zo’n 95 procent van de eilandbewoners werkt in de toerismesector, dus je kan wel nagaan wat de gevolgen zijn.”

Wolfswinkel erkent dat vaccinatie niet meteen het verschil gaat maken, maar als arts is hij blij dat in een klap ruim een derde van de volwassenen op het eiland wordt gevaccineerd. En dat het vaccineren op het eiland gebeurt, is helemaal een mooi initiatief, aldus Wolfswinkel, die op het vaccineren toeziet. “De drempel om te vaccineren ligt lager nu mensen in hun omgeving de prik kunnen laten zetten. Een vaccinatie op het vasteland had mensen snel een dag gekost.”

Hoge opkomst

De opkomst is dan ook hoog. Inclusief zorgpersoneel zijn er voor Vlieland 350 vaccins gereserveerd. Van deze groep had dinsdagmiddag ruim 90 procent een afspraak gemaakt. Op Ameland, waar dinsdag alle 75-plussers werden gevaccineerd, lag de vaccinatiegraad uiteindelijk op liefst 97 procent, meldde de GGD.

Het vaccineren van de bewoners van de Waddeneilanden is wel een hele operatie. Er zijn honderden mensen bij betrokken van verschillende gemeenten, huisartsenpraktijken, de GGD, ambulancediensten, de Koninklijke Reddingsmaatschappij, reders en de ANWB. ’s Ochtends worden de vaccins – die allemaal in één koffer passen – op het eiland bezorgd. Bij voorkeur per helikopter, maar vanwege dichte mist moest men dinsdag naar Ameland al overstappen op plan B: een schip.

Op Vlieland zijn de voorbereidingen dinsdag nog in volle gang. Grand Café de Bolder op kampeerterrein Stortemelk wordt omgetoverd tot een prikpost van de GGD. Terwijl achter de duinen het ijzige zeewater tegen het strand rolt, zijn binnen mensen van de plaatselijke brandweer en de GGD in de weer met schotten, stoelen en stickers die de anderhalve meter moeten borgen. Na een dag prikken worden de spullen weer weggehaald en opgeruimd. Om over vijf weken, voor de tweede ronde, alles te herhalen.

Iedereen in één keer vaccineren om tijd te besparen, is volgens de GGD geen optie. “Op het vasteland zijn mensen onder de 80 nog niet eens aan de beurt. Die leeftijdsgrens zou op Vlieland de moeite niet zijn, dus prikken we vanaf 60 jaar. Lager kan niet, dan trekken we teveel mensen voor”, aldus een woordvoerder.

null Beeld Reyer Boxem
Beeld Reyer Boxem

Wachten op betere tijden

En dus moet Max Figee (47) noodgedwongen nog even wachten op zijn prik. De joviale uitbater van Hotelletje de Veerman, ook gelegen aan de Dorpsstraat, haalt zijn schouders op. “Mijn moeder is 74 en zij mag wel, dat vind ik fijn.”

Ook voor Figee is het een lastige tijd. Het hotel, dat zijn naam dankt aan Piet Veerman, zanger van The Cats en idool van zijn moeder, is pas net weer geopend. Tijdens de normaal zo drukke kerstdagen was het hotel noodgedwongen dicht, er waren geen reserveringen. Wel kon zijn personeel een keer met de familie de feestdagen doorbrengen.

Ook nu is het nog geen volle bak, maar het druppelt wel door. “Er zijn altijd mensen die zin hebben in een paar nachten op het eiland. Even weg van thuis”, zegt Figee. “En ondertussen wachten we op betere tijden. Daar gaat het vaccin vast bij helpen.”

Lees ook:
De grote vraag is: wanneer krijg ik mijn coronaprik?

Huisartsen beginnen maandag te prikken met AstraZeneca, maar heeft u enig idee wanneer u aan de beurt bent? Een poging om enige orde aan te brengen in het onoverzichtelijke vaccinatieschema.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden