Politiezaak

Vrijspraak voor agent die collega hardhandig arresteerde

Een politiecel. Beeld ANP
Een politiecel.Beeld ANP

Agent Anis Raiss belandde in de cel toen hij als burger een politiebureau bezocht. Discriminatie, vindt hij. De rechtbank in Zwolle oordeelde dinsdag dat zijn arrestatie rechtmatig was. De dienstdoende inspecteur is volledig vrijgesproken.

Redactie

De Enschedese politie-inspecteur die voor de rechter moest verschijnen omdat hij in 2016 een collega arresteerde, is volledig vrijgesproken. Strafrechtelijk gezien heeft hij niets fout gedaan. De rechtbank in Zwolle bepaalde dinsdag dat de inspecteur goede redenen had om de Marokkaans-Nederlandse Anis Raiss aan te houden. Ook zijn er geen regels overschreden toen de politie de dertiger naar zijn cel begeleidde.

Raiss werd vier jaar geleden hardhandig opgepakt, nadat hij zijn vader en broertje op een voorjaarsdag had geholpen met het doen van aangifte. Nadat zijn familieleden hadden gehoord dat zij de melding van oplichting online moesten maken, wilde de dertiger de baliemedewerkers van het politiebureau om opheldering vragen. Zijn broertje had toch een afspraak?

Hij werd niet geholpen. Ook niet toen hij de agenten uitlegde dat hij een collega was en bij de politie werkte. Toen Raiss aanhoudend weigerde zich te identificeren, ontspoorde de situatie. De inspecteur werd erbij gehaald. Hij beval Raiss mee te lopen naar een aparte kamer, maar die schudde opnieuw met zijn hoofd. “Dan ga ik je aanhouden, linksom of rechtsom.” Raiss werd uiteindelijk een nacht vastgehouden.

Hardhandige aanhouding

De Amsterdamse agent, die inmiddels niet meer bij de politie werkt, stelde in de rechtbank dat hij onder meer beledigd en mishandeld is tijdens zijn arrestatie. Bovendien rook de man met Marokkaanse wortels discriminatie op het politiebureau van Enschede. Hij is ervan overtuigd dat de inspecteur anders had gehandeld als Raiss blond haar en blauwe ogen had gehad.

Dat ziet de rechter anders. De politie mag weliswaar niet zo maar om een identificatiebewijs vragen, maar de inspecteur had goede redenen om de legitimatie van Raiss op te eisen. Hij had een ID-kaart nodig om te kunnen controleren of Raiss daadwerkelijk een agent was. Bovendien had Raiss voor onrust in de politiehal gezorgd, zo stelt de rechter. Omdat de Amsterdammer bleef weigeren zich te identificeren, was zijn aanhouding rechtmatig.

Dat er bij de arrestatie geweld is gebruikt, erkent de rechtbank. Maar de hardhandigheid van de agenten was proportioneel en noodzakelijk. Raiss stribbelde tegen, waarna de agenten hem stevig bij de polsen hebben gegrepen. Van mishandeling is daardoor geen sprake, zo staat in de uitspraak.

Lees ook:

Hoe de arrestatie van een agent door een agent totaal ontspoorde

Vier jaar geleden belandde agent Anis Raiss in de cel toen hij als burger aangifte kwam doen. Discriminatie, vindt de dertiger. De inspecteur die hem arresteerde staat achter zijn besluit.

Raadsleden in twaalf gemeenten willen cijfers politiegeweld

Juist nu wereldwijd wordt geprotesteerd tegen racisme en politie-agressie, buigt de Eerste Kamer zich over een wet die agenten die geweld hebben gebruikt moet beschermen. In navolging van landelijke partijen mengen nu ook raadsleden zich in het debat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden