Smaad-zaak

Vrijspraak en boete voor vuurtorenwachter Terschelling

De Brandaris op Terschelling. Beeld ANP

De vuurtorenwachter die stelt te zijn weggepest van de Brandaris op Terschelling, heeft een boete van 200 euro gekregen voor smaad. Voor de meeste andere aanklachten werd ze vrijgesproken. 

De 39-jarige vuurtorenwachter deed in 2016 melding bij Rijkswaterstaat van pesterijen en seksuele intimidatie op de werkvloer. Sindsdien zit ze ziek thuis. Op haar Twitter-account haalde ze fel uit naar collega's en haar werkgever die niet zou hebben opgetreden. 

Negen personen klaagden haar vervolgens aan voor die tweets, uit 2018 en 2019. Ook hielden zij haar verantwoordelijk voor teksten van een voice-over in het televisieprogramma EenVandaag, in januari 2018. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een voorwaardelijke taakstraf van 100 uur voor de "digitale drek". 

Zelf was ze woensdag niet aanwezig in de rechtbank in Leeuwarden. "Zij kan dit psychisch niet aan", zei haar advocaat Tjalling van der Goot. Omdat er veel ‘bagger’ over haar was geschreven, wilde ze de nuance terugbrengen, aldus de raadsman. "Diverse aangevers hebben boter op hun hoofd.”

Volgens Van der Goot is er sprake van vrijheid van meningsuiting. Bovendien waren veel tweets te algemeen. Over de voice-overteksten merkte Van der Goot op dat het uniek is dat iemand wordt aangeklaagd voor smaad wegens uitspraken van een ander. Hij haalde daarbij een schriftelijke reactie van EenVandaag aan: zij had zelf geen invloed op de teksten.

De rechter sprak de vuurtorenwachter in bijna alle gevallen vrij. Enkele klachten voldeden niet aan de vereisten voor vervolging. Bij één verdenking zag de rechter wel voldoende aanleiding voor een boete. Een eilandbewoner die een paar duizend tweets over haar plaatste, kreeg tegelijkertijd een boete van 500 euro. De man, die niet betrokken is bij het arbeidsconflict, moet daarnaast 500 euro schadevergoeding betalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden