Drie vragenKlimaatmars
Vrijdag is er een klimaatstaking. Dit moet u weten
Met een klimaatstaking in Den Haag eindigt vrijdag een week van internationale klimaatacties. Actievoerders lopen een protestmars rond het Binnenhof in Den Haag. Drie vragen over de nieuwe klimaatstaking
Wat is het idee?
Een coalitie van organisaties, onder andere Fridays For Future Nederland, Earth Strike Nederland en Fossielvrij Nederland vraagt iedereen die het klimaat belangrijk vindt, vrijdag te staken in Den Haag. De organisaties eisen een ‘écht ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid’. Bovendien willen zij dat de politiek het vonnis uit de Urgenda-klimaatzaak niet naast zich neerlegt. Het doel van de internationale actieweek, waar de Nederlandse staking onderdeel van is, is de druk op de klimaattop van de Verenigde Naties te verhogen. Er waren stakingen en andere acties in honderdvijftig landen.
Wie doen er in Nederland mee?
Naast spijbelende studenten en scholieren doen enkele internationale bedrijven mee, zoals ijswinkel Ben & Jerry’s en cosmeticabedrijf Lush die overal de deuren sluiten. “Sommige werknemers zullen naar Den Haag gaan, maar het is niet verplicht,” zegt een woordvoerder van Lush.
Ook kleinere Nederlandse ondernemers hebben zich aangemeld via de site van de klimaatstaking. Nelske Thalen sluit haar plantenwinkel Salie uit Leiden voor de tweede keer tijdens een klimaatmars. “Ik vind het belangrijk en als ik goed communiceer waarom ik sluit, loop ik geen klanten mis.”
Vanuit steden uit het hele land zijn initiatieven opgestart om samen per trein naar Den Haag te reizen. Wageningse studenten zijn al sinds afgelopen vrijdag bezig met een eigen klimaatmars richting de regeringsstad.
Hoeveel mensen worden er vrijdag verwacht?
Een woordvoerder van de initiatiefnemers van de klimaatstaking denkt dat er minder mensen zullen zijn dan de veertigduizend actievoerders tijdens de Amsterdamse klimaatmars in maart. “Dat was op een zondag, minder mensen zullen nu vrij nemen.” Geven de vijfduizend aanmeldingen op facebook een indicatie van de grootte van de staking? “Niet echt, die getallen blijken vaak totaal onbetrouwbaar.”
De woordvoerder van Teachers for Climate, een collectief van klimaatbetrokken leraren, verwacht wel dat meer scholieren naar Den Haag zullen gaan dan afgelopen februari, toen ongeveer tienduizend leerlingen ‘spijbelden’. “Ik merk dat de houding van middelbare scholen is veranderd. Leerlingen moeten bijvoorbeeld even melden dat ze naar Den Haag gaan, of een selfie maken als ze bij de klimaatmars zijn. Maar niet elk school wil zich via de site van de klimaatstaking aanmelden, dus het is onmogelijk in te schatten hoeveel scholieren zullen staken.“
Werknemers kunnen geen beroep doen op hun stakingsrecht, zeggen vakbond FNV en werkgevers. Er is namelijk geen geschil tussen werkgevers en werknemers, een voorwaarde voor een staking. De vakbond raadt aan een vrije dag op te nemen.
Lees ook:
Musici gaan groene noten spelen tijdens de klimaatstaking
Zo’n honderd professionele Nederlandse musici brengen vrijdag tijdens de landelijke klimaatstaking in Den Haag op straat ‘klimaatsongs’ ten gehore.
Duizenden bij klimaatprotest Australië
Duizenden jonge Australiërs zijn vrijdag van school weggebleven of weggegaan voor betogingen voor meer maatregelen om klimaatverandering te beperken.