Politie

Vreemdelingenpolitie in Ter Apel legt werk tijdelijk neer uit protest tegen de hoge werkdruk

Asielzoekers bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in het Groningse dorp Ter Apel.  Beeld ANP Remko de Waal
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in het Groningse dorp Ter Apel.Beeld ANP Remko de Waal

Uit protest tegen de hoge werkdruk legt de vreemdelingenpolitie in Ter Apel dinsdag het werk neer.

Petra Vissers

De werkonderbreking bij de vreemdelingenpolitie is de eerste van een reeks acties. De gehele Nederlandse politieorganisatie kampt met een te hoge werkdruk, zegt voorzitter Gerrit van der Kamp van politievakbond ACP. “Dit is een aftrap van allerlei vormen van actie om dat duidelijk te maken”, zegt hij over de werkonderbreking van dinsdag in Ter Apel. “Er zullen er meer volgen.”

De politie kampt met te weinig mensen omdat veel agenten met pensioen gaan. Volgens Van der Kamp is de politiek veel te laat begonnen met meer mensen opleiden. “Daar komt bij dat veel jonge collega's nu zeggen: als het hier zo gaat, dan ben ik weg. We zien veel goede agenten tussen de 30 en 45 jaar vertrekken omdat ze zeggen ‘ik word hier helemaal uitgewoond, ik zie mijn gezin amper en ik heb elders harstikke goede kansen op de arbeidsmarkt’.”

Hoge werkdruk

De vakbonden starten met hun werkonderbreking in Ter Apel omdat daar de druk op de vreemdelingenpolitie door de hogere instroom van asielzoekers de afgelopen maanden helemaal hoog is geweest. In Ter Apel zit het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de vreemdelingenpolitie moet daar de identiteitspapieren van migranten controleren.

“Collega's zijn uit alle hoeken van het land ingevlogen om te helpen”, schetst Van der Kamp de situatie. “Zij hebben in Ter Apel moeten overnachten. Dat is helemaal niet erg als het een korte periode zo gaat. Maar als je het gevoel hebt dat dit de komende jaren zo zal zijn, dan is het niet vol te houden.”

Politie in crisis

Van der Kamp schetst een somber scenario voor de politie. “Het komt er simpelweg op neer dat wij de komende jaren in een crisis zullen zitten. Daar waarschuwen we al jaren voor en nu is het zover.”

Volgens hem moet de politiek keuzes gaan maken over wat de politie wel en niet kan doen. Nu wordt er te veel van de organisatie gevraagd. “Agenten zijn nodig voor steeds meer en hevigere persoonsbeveiliging, voor beveiliging van grote rechtszaken, bij demonstraties. Het is niet zo dat wij zomaar een blik mensen kunnen opentrekken.”

Lees ook:

Wat is de rechtsstaat ons waard? Dáár draait het om’

De samenleving verwacht dat de politie snel handelt en dat verdachten van de rellen rap voor de rechter komen. Maar de politie, het OM en de rechters lopen al op hun tenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden