Huiszoekingen

Voortaan gaat Justitie ook designerkleding in beslag nemen

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Naast huizen en boten van verdachten wil het Openbaar Ministerie (OM) nu ook beslag gaan leggen op designerkleding bij huiszoekingen. Vanaf dinsdag worden dure kledingstukken, tassen en schoenen in een aparte rubriek verkocht via veiling-site BVA Auctions.

Cees van den Boom

Voorheen stonden ze tussen de andere artikelen en vielen minder op. Vooralsnog gaat het om een pilot in Noord-Holland, maar de in beslag genomen spullen komen uit het hele land.

Designerkleding wordt door de politie en opsporingsdienst FIOD vaak over het hoofd gezien bij huiszoekingen, zegt OM-woordvoerder Marleen van Fessem. “In de kledingkast wordt voornamelijk gezocht naar verborgen wapens en drugs.” Modeartikelen uit het topsegment, van merken als Gucci, Hermès en Chanel, kunnen in waarde oplopen tot duizenden euro’s, zegt Van Fessem. “Sommige artikelen hebben een waarde gelijk aan die van vijf scooters. Dan is het logisch dat we die ook in beslag zouden nemen.”

Agenten van politie en FIOD krijgen een speciale training om dure kledingmerken eruit te pikken. In het verleden hing dat volgens Van Fessem nog af van het modegevoel van de onderzoeker. Domeinen roerende zaken van het ministerie van financiën controleert de spullen op echtheid. Namaak wordt vernietigd. Kopers op de veilingsite zien niet of een artikel afkomstig is van een politieveiling.

Door ook kleding in beslag te nemen, wil het OM ook de partner van de verdachte laten voelen dat misdaad niet loont. Van Fessem: “Als de partner profiteert van crimineel geld, moet die ook op de blaren zitten. Het is illegaal verkregen en niet van hen.”

In 2018 pakte Justitie 171 miljoen euro af van criminelen, 50 miljoen minder dan het jaar ervoor. “Als we met deze vernieuwde strategie de cijfers omhoog krijgen is dat mooi meegenomen”, aldus Van Fessem.

Lees ook:

OM pakt te weinig geld af van criminelen, dus moet het roer om

Er wordt te weinig geld afgepakt van criminelen, vindt het OM. Opsporing moet daarom anders en beter.

Nog altijd wassen criminelen in Nederland miljarden euro’s wit

Vorig jaar bleek dat In Nederland jaarlijks 16 miljard euro wordt witgewassen. Onderzoekers waarschuwen dat fraude en de verstrengeling van onder- en bovenwereld toenemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden