Herdenking

Voorman Indische Nederlanders vertrekt uit protest tegen invulling herdenking

Vorig jaar was de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Indonesië nog overdag. Vooraan de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer,Vera Bergkamp en Jan Anthonie Bruijn. Rechts de voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945, Thom de Graaf. Beeld ANP
Vorig jaar was de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Indonesië nog overdag. Vooraan de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer,Vera Bergkamp en Jan Anthonie Bruijn. Rechts de voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945, Thom de Graaf.Beeld ANP

Hans Moll, de voorzitter van de Federatie Indische Nederlanders (FIN), legt per direct zijn functie neer. Hij vindt dat de Indonesische ambassadeur maandag een te prominente rol krijgt bij de oorlogsherdenking.

Redactie Trouw/ANP

Maandagavond is de Nationale Herdenking 15 augustus 1945, om stil te staan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in het toenmalige Nederlands-Indië. Dat zal zonder voorzitter Hans Moll van de Federatie Indische Nederlanders (FIN) moeten gebeuren. Hij trad zondag per direct terug uit protest tegen de prominente rol die de ambassadeur van Indonesië krijgt.

Ambassadeur Mayerfas zal bij het Indisch Monument in Den Haag een krans leggen, direct na premier Rutte. Deze prominente plaats van de diplomaat in het herdenkingsprogramma stuit op fel verzet van de FIN. Volgens haar moet Indonesië eerst excuses maken voor ‘de betrokkenheid van Indonesië bij de bersiap’, doelend op de periode na de oorlog waarin Indonesische vrijheidsstrijders vochten voor onafhankelijkheid. Ze zouden volgens FIN duizenden doden onder (Indische) Nederlanders op hun geweten hebben.

‘Gezwicht voor radicalen’

Volgens de FIN “ontkent, bagatelliseert of vergoelijkt Indonesië haar rol tot op de dag van vandaag”. Zolang de ambassadeur daarvoor geen verontschuldigingen aanbiedt, is zijn prominente aanwezigheid ongepast, aldus de FIN. Ze vindt dat het bestuur van de Nationale Herdenking is gezwicht “voor intimidatie en geweld van een klein groepje radicale activisten”.

Aftredend voorzitter Moll geeft volgens de federatie “de fakkel door aan mensen die nog de moed, kracht en het doorzettingsvermogen hebben zich tegen deze zijns inziens heilloze ontwikkeling te verzetten”.

Op 15 augustus worden alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. Normaal gesproken is de herdenking overdag, maandag is die voor het eerst in de avond. De Japanse capitulatie op 2 september 1945 was het formele einde van de Tweede Wereldoorlog.

Lees ook:

Acteur Beau Schneider voert het woord op de herdenking: Iemand moet toch vertellen over die verschrikkelijke Japanse bezetting?

Hoe herdenk je als jonge generatie de Japanse bezetting van Nederlands-Indië? Acteur Beau Schneider (34) heeft daar een heldere opvatting over. Iedereen de onder die bezetting leed is slachtoffer, vindt hij.

Voorzitter Indiëherdenking: Herdenken is altijd in ontwikkeling en dat is altijd ingewikkeld

Maandag worden de slachtoffers die vielen als gevolg van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. Vier vragen aan voorzitter Thom de Graaf van de stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden