VNO-NCW

Voormalig werkgeversvoorman Hans de Boer plotseling overleden

Hans de Boer (VNO-NCW).  Beeld ANP
Hans de Boer (VNO-NCW).Beeld ANP

Voormalig werkgeversvoorman Hans de Boer is maandag op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. 

Dat heeft werkgeversorganisatie VNO-NCW bekendgemaakt. De besturen en de medewerkers van VNO-NCW en zusterorganisatie MKB-Nederland laten weten “geschokt en vol verdriet over zijn plotselinge overlijden” te zijn.

Hans de Boer is stond in de polder niet bekend als verbinder, maar wel als iemand die met verrassende uitspraken uit de hoek kwam. 

Zo zei hij in 2015, een jaar na zijn aanstelling bij de werkgeversorganisatie: “al die labbekakken die hier in een uitkering zitten, die moeten aan het werk”. De Boer overleed maandag als gevolg van een zware hersenbloeding.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66) en Hans de Boer (toen nog VNO-NCW). Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66) en Hans de Boer (toen nog VNO-NCW).Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het quotum voor vrouwen aan de top voor het bedrijfsleven bestempelde De Boer als zwaktebod. De zelfverrijking van topmanagers in grote banken en bedrijven noemde hij onbetamelijk en in de discussie over de dividendbelasting zei hij trots te zijn dat hij “aan de goede kant van de streep” strijdt vóór het afschaffen ervan.

Pensioenakkoord

Als voorzitter van VNO-NCW, waar hij onlangs vertrok, wist De Boer het nodige te bereiken. Alleen al in zijn laatste jaar als voorzitter kwamen er onder meer een pensioenakkoord, een akkoord over topvrouwen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. In het laatste jaar leverde hij daarnaast een grote bijdrage in het overleg met de overheid en de vakbeweging over maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen.

De Boer volgde in 2014 Bernard Wientjes op bij VNO-NCW. Hij was daarvoor ondernemer en commissaris en had ook de nodige ervaring in de wereld van de Haagse lobby voor ondernemers. Zo stond hij in de periode 1997-2003 aan het roer bij MKB-Nederland. Daar noemde hij zichzelf gekscherend de “ridder van het kleinkapitaal.”

Hans de Boer.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Hans de Boer.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De Boer was in totaal zes jaar en drie maanden voorzitter van VNO-NCW. Bij zijn afscheid op 21 september werd hij uitgeroepen tot lid van verdienste van de werkgeversorganisatie. Ook werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

Bij de zoektocht naar een opvolger voor De Boer bij de werkgeversorganisatie werd gezocht naar een verbinder. En dat was een kwaliteit waar het De Boer de afgelopen jaren aan ontbrak.

Lees ook:

Hans de Boer vertrokken bij VNO-NCW: de ruwe bolster maakt plaats voor een klimaatvrouw

Komende week neemt Ingrid Thijssen bij werkgeversorganisatie VNO-NCW het roer over van Hans de Boer. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden