Noodweer

Vooral Limburg zwaar getroffen door onweersbuien

Een dronefoto van stormwolken die Limburg binnendrijven bij Simpelveld. Het KNMI heeft code oranje afgegeven vanwege hevige windstoten, wateroverlast, hagel en onweer.  Beeld ANP / Rob Engelaar
Een dronefoto van stormwolken die Limburg binnendrijven bij Simpelveld. Het KNMI heeft code oranje afgegeven vanwege hevige windstoten, wateroverlast, hagel en onweer.Beeld ANP / Rob Engelaar

Het noodweer heeft vrijdag grote schade veroorzaakt in Zuid-Limburg, maar in Noord-Brabant viel het uiteindelijk mee.

Redactie Trouw

Beek, Schinnen, Spaubeek, Sittard-Geleen: de Westelijke Mijnstreek is vrijdag zwaar getroffen door het noodweer. Hulpdiensten moesten massaal uitrukken. In Beek hebben twee woningen door de harde wind geen dak meer. “De daken zijn naar binnen gevlogen”, vertelt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Dakpannen en takken versperren wegen en zijn terechtgekomen op auto’s. Er zijn hierbij geen gewonden gevallen. De bewoners van de getroffen huizen worden elders opgevangen.

Vooraf had het KNMI al gewaarschuwd. Omvallende bomen, rondvliegende voorwerpen, wateroverlast, hagel en blikseminslag kunnen schade veroorzaken en gevaarlijk zijn, aldus het KNMI. “Tref maatregelen om schade of letsel te voorkomen. Mijd open water en open gebied, schuil niet onder bomen”, adviseerde het instituut. De provincie stuurde hierop scholieren eerder naar huis, sloot GGD’s en legde het treinverkeer tussen Sittard en Heerlen stil.

In Limburg, Gelderland en Noord-Brabant was code geel tot 17.00 uur van kracht, daarna voerden de buien verder richting Duitsland. In Noord-Brabant had vooral het verkeer last van de onweersbuien, maar is verder geen grote schade gemeld.

338 schademeldingen

Verzekeraar Interpolis ontving van de onweersbuien van afgelopen donderdag 338 schademeldingen. De meeste daarvan kwamen uit Noord-Brabant en Gelderland, in mindere mate was het ook raak in Overijssel en Limburg, meldt de verzekeraar. Uit het noorden van Nederland kwamen maar heel weinig schademeldingen binnen.

De meeste van de meldingen zijn ‘woninggerelateerd’, aldus Interpolis. “Omdat het zo hard waaide en er zoveel regen in korte tijd viel, hadden mensen last van ondergelopen kelders, waterschade door lekkage van het dak en schade door vallende takken en bomen.”

Lees ook:

Code oranje voor Limburg om stevige onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor Limburg wegens enkele stevige onweersbuien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden