Bevolkingsprognose

Vooral in het westen van Nederland wordt het steeds drukker

Nog altijd worden er in Nederland meer mensen geboren dan er inwoners dood gaan Beeld ANP Kippa
Nog altijd worden er in Nederland meer mensen geboren dan er inwoners dood gaanBeeld ANP Kippa

Nederland krijgt er tot 2035 ongeveer een miljoen inwoners bij.

Marco Visser

Nog altijd worden er in Nederland meer mensen geboren dan er inwoners dood gaan. Omdat Nederland ook nog eens in trek is bij migranten, stijgt het inwonertal de komende vijftien jaar naar 18,3 miljoen inwoners.

In de prognose die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag publiceerden, is te zien hoe met name de Randstad sterk groeit en de randen van Nederland achterblijven. Toch groeien de steden minder hard dan drie jaar geleden werd voorspeld, toen PBL en CBS de vorige prognose bekendmaakten. Dat heeft te maken met de woningnood in grote steden. Daarom trekken vooral jonge gezinnen naar de randgemeenten, die de grootste groeipercentages noteren. Een paar voorbeelden: Ouder-Amstel bij Amsterdam groeit tot 2035 met 52 procent, in Rijswijk - dat tegen Den Haag aanligt - stijgt het aantal inwoners met 30 procent en in Zuidplas ten noorden van Rotterdam met 21 procent.

Toch maar niet die baan

De trek naar het westen heeft te maken met werk en opleiding dat zich in de Randstad en enkele delen van Noord-Brabant en Gelderland concentreert. “Het is aan individuele huishoudens om een balans te zoeken tussen kleiner wonen in de stad, ruimer wonen en iets langer reizen naar het werk of die ene baan toch maar niet nemen en buiten de stad blijven wonen”, zegt Daniëlle Snellen van het PBL. “Onze prognose is een optelsom van al die individuele afwegingen.”

De grootste krimpgebieden zijn te vinden in het noordoosten van Nederland en in Zeeuws-Vlaanderen. Dat zijn de gebieden waar de vergrijzing het grootst is, het aantal Nederlanders in de werkzame leeftijd het sterkst zal afnemen en het aantal huishoudens daalt. Daardoor zal leegstand van woningen op termijn onvermijdelijk zijn. Leegstand dreigt ook voor scholen, omdat het aantal kinderen in deze gebieden daalt.

Bijna een miljoen woningen

De komende dertig jaar zal het aantal huishoudens met 900.000 toenemen. Voor al deze huishoudens moet er woonruimte bijgebouwd worden, vooral in het westen van het land waar toch al de meeste mensen wonen. De meeste nieuwe huishoudens zijn éénpersoonshuishoudens (750.000). Dat komt doordat er meer ouderen bijkomen die alleen wonen nadat de partner is overleden, door studenten en door migranten die vaak alleen wonen.

De prognose gaat uit van de kennis die nu voorhanden is. Stel dat over vijf jaar de vliegende auto een enorm succes blijkt, of er toch supersnelle railverbindingen komen die noord, oost, zuid en west met elkaar verbinden, dan kan de spreiding van de bevolking er heel anders uitzien.

Lees ook:

‘We denken in Nederland over van alles na, maar niet over de bevolkingsgroei. Onbegrijpelijk’

Het aantal inwoners van Nederland groeit snel, zegt Jan Latten bij zijn afscheid van het Centraal Bureau voor de Statistiek, maar niemand denkt goed na over het bevolkingsvraagstuk. Frappant, vindt hij. ‘Niets doen is geen optie.’

Waarom bevolkingsgroei niet per se rampzalig hoeft te zijn voor het milieu

De groei van wereldbevolking en economie is een aanslag op de natuur. Is dat een ijzeren wet of kan het anders?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden