Zzp'ers

Voor nieuwe zzp-wet is geen draagvlak

null Beeld studio Vonq
Beeld studio Vonq

Vakbonden en zzp-organisaties zijn niet te spreken over de nieuwe zzp-wet die een einde moest maken aan de sores van zelfstandige ondernemers.

Jeannine Julen

De Nederlandse schatkist die miljoenen euro’s misloopt, administratieve lasten die fors toenemen en schijnconstructies die niet worden aangepakt. Zzp-organisaties en vakbonden zijn niet te spreken over de nieuwe wet voor zelfstandigen. “Hier schiet niemand iets mee op”, klinkt het over de wet die momenteel onder de loep genomen wordt. Of: “Het enige wat deze wet doet, is ondernemers verder beperken.”

Schandalig, noemde vakbond CNV begin deze week de wet. De bond rekende uit dat de Nederlandse schatkist 1,7 miljard euro misloopt aan belastingen als de Wet minimumtarief zelfstandigen over krap twee jaar in werking treedt. Dat heeft alles te maken met goed boerende zelfstandige ondernemers die minstens 75 euro per uur verdienen. Zij kunnen met een zogeheten zelfstandigenverklaring afstand doen van werknemersrechten. Ideaal voor de bedrijven waar ze voor werken. Want als handhavers later oordelen dat de zzp’er in kwestie zich te veel gedraagt als werknemer en dus in dienst hoort te zijn, hoeven die bedrijven geen werknemerspremies na te betalen.

Enorme administratieve last

CNV vreest voor een run op het zelfstandig ondernemerschap. Voorzitter Maarten Post van Stichting ZZP Nederland snapt wel waarom. “Grote bedrijven zullen tegen hun werknemers zeggen: moet je er niet eens over nadenken om zelfstandige te worden? Die vraag heeft niets te maken met het stimuleren van het ondernemerschap, maar met het ontwijken van werkgeversrisico’s”, zegt Post.

En Post ziet nog een probleem: de enorme administratieve last die de nieuwe wet met zich meebrengt. Alles moet genoteerd, schreef columnist Mathijs Bouman enigszins gekscherend in Het Financieele Dagblad over de nieuwe wet. Een half uurtje wandelen ter inspiratie? Experts raadplegen? Mailen? Het telt allemaal mee. Maar een punt heeft hij zeker, zegt Post. Blijkt een ondernemer in de praktijk meer uren te werken dan hij zich heeft voorgenomen, dan valt zijn uurtarief lager uit. Is dat tarief lager dan het (binnenkort) wettelijke minimum van zestien euro per uur, dan kan hij rekenen op een boete van ruim 4000 euro.

Dreigende boetes en naheffingen

Schrijnend, zeggen de bond en zzp-organisaties. Want de nieuwe wet moest het zzp’ers gemakkelijker maken. Als je armoe lijdende zelfstandigen wil helpen die nog geen tientje per uur opstrijken, moet je ze juist geen boete opleggen. En de regellast van de huidige Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) moet verdwijnen.

Volgens directeur Margreet Drijvers van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) wordt het grootste probleem niet aangepakt: hoe definieer je een gezagsrelatie? “Juist daar zit de pijn.” Drijvers doelt op het DBA-tijdperk waarin bedrijven vreesden met zzp’ers in zee te gaan, omdat ze mogelijk te veel invloed op ze uitoefenden. Met als gevolg: dreigende boetes en naheffingen. “Die onrust is er voor bedrijven met deze nieuwe wet nog steeds. Er verandert helemaal niks. Het wordt alleen maar bureaucratischer. Ondertussen worden zzp’ers op kosten gejaagd omdat ze allerlei adviezen moeten inwinnen.”

Lees ook:

Als ook het belastingvoordeel eraan gaat, zijn zzp’ers het écht zat

Nu ook een deel van hun belastingvoordeel eraan lijkt te gaan, voelen zzp’ers zich opnieuw gepakt. Steeds lijken zij te boeten voor iets waar ze zelf geen invloed op kunnen uitoefenen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden