Coronacijfers

Voor het eerst ruim 9000 coronagevallen in een etmaal

Ernst Kuiper en Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, tijdens de uitzending van de talkshow ‘Jinek’.Beeld ANP

Het aantal nieuwe coronagevallen is opnieuw fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend werden 9283 mensen positief getest, dat is opnieuw hoger dan eerder.

De regio met de meeste besmettingen was Rotterdam-Rijnmond, waar in 24 uur 1295 testen een positief resultaat gaven. De andere drie veiligheidsregio’s met daarin de grote steden, Amsterdam, Den Haag en Utrecht noteerden respectievelijk 944 gevallen, 903 en 887 gevallen. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 46.

In de ziekenhuizen is het aantal coronapatiënten met 60 toegenomen tot 2003. Van deze patiënten liggen er 463 op de intensive care-afdelingen, dertien meer dan woensdag. Inmiddels is meer dan de helft van alle patiënten op de IC-afdelingen een patiënt met Covid-19. Op verpleegafdelingen vormen coronapatiënten 13 procent van het totale aantal patiënten: 1540 van de 11.915.

“We hebben het einde nog absoluut niet bereikt”, waarschuwde gisteren voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Hij kan zich wel vinden in de metafoor van een tsunami, zoals de voorzitter van de Federatie van Medisch Specialisten (FMS) de stand van zaken onlangs typeerde. “Was de eerste golf er één met een hoge piek die daarna weer afvlakte, deze golf kent een relatief kalm begin, maar de waterdruk erachter is veel groter”, schetste Kuipers. “Die komt maar door en door.” Kuipers is ‘bezorgd’. Hij voorziet dat de stijgende lijn in ieder geval tot volgende week zaterdag zal blijven toenemen, terwijl de druk op de ziekenhuizen en op de hele zorg al erg groot is.

Ziekenhuizen lopen nu regelmatig tegen hun grens aan. Het afgelopen etmaal zijn 33 mensen met Covid-19 overgeplaatst. Vooral in de Randstad behandelen de ziekenhuizen momenteel veel coronapatiënten. In het hele land zien ziekenhuizen zich door de toestroom opnieuw genoodzaakt niet-acute behandelingen uit te stellen. Vanaf vrijdag zullen ook weer patiënten naar Duitse ziekenhuizen worden overgebracht, die daar op de IC-afdeling komen te liggen. Intussen wordt de testcapaciteit verder uitgebreid. Met hulp van Defensie worden binnenkort op zeven plaatsen in Nederland ‘XL-testlocaties’ ingericht, waar op grote schaal mensen getest kunnen worden op het coronavirus. Sneltesten zullen waarschijnlijk een belangrijke rol gaan spelen in de nieuwe teststraten.

Lees ook:

Café dicht? Deze kroegbaas in Hengelo start eigen coronateststraat

Nu de GGD niet aan de vraag kan voldoen, schieten de snelteststraten als paddenstoelen uit de grond. Zo ook in Hengelo. ‘Ik wil nu weten of ik een gevaar ben voor mijn omgeving.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden