InterviewMedisch leider Nathalie Peters

‘Voor de derde golf moet er een landelijk plan liggen’

Nathalie Peters.  Beeld Joris van Gennip
Nathalie Peters.Beeld Joris van Gennip

Nathalie Peters is medisch leider op de spoedeisende hulp van VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Ze mist een landelijke visie op de acute zorg in coronatijd.

Johan van Heerde

Hoe handhaaf je de eerste hulp in een ziekenhuis na een incident of in een crisissituatie? De vraag is Nathalie Peters (45) op het lijf geschreven. De medisch leider en arts van de spoedeisende hulp (SEH) van VieCuri Medisch Centrum in Venlo publiceerde met een collega een wetenschappelijk artikel over acute zorg na een incident. De aanleiding: op haar eigen spoedafdeling stortte in 2017 het plafond in. Er raakte niemand gewond.

Wat is jullie oplossing tijdens deze crisis?

“Toen het plafond naar beneden kwam, werd de aangrenzende acute-opnameafdeling (AOA) ingericht als noodopvangplek voor de spoedeisende hulp. Dat hebben we nu weer gedaan. Tijdens de eerste coronagolf is de AOA helemaal gesloten en als extra spoedeisende hulp ingezet. De elf behandelplekken van de SEH worden dan uitgebreid met acht extra plekken op de AOA.”

Is de nood net zo hoog als in maart en april?

“Qua Covid-patiënten zien we nu niet de aantallen uit de eerste golf. Maar dat de besmettingen dalen wil niet zeggen dat het aantal patiënten ook al daalt. En we hebben afgesproken dat de reguliere zorg nu doorgaat. Dat zien we met name terug in de kliniek, maar ook op de SEH.”

In bijvoorbeeld Zuid-Holland sloten sommige spoedposten tijdelijk hun deuren voor patiënten vanwege de drukte. Daar bent u kritisch op.

“Alle ziekenhuizen en andere hulpdiensten zoals ambulancezorg en huisartsen vormen een ketting. Dan kan niet één schakel zeggen: hier is even niemand welkom. Als dan iemand 112 belt, heb je een probleem en raakt de ambulancedienst overbelast. In het noorden van Limburg zijn drie ziekenhuizen (landelijk negentig, red.) waarvan wij de grootste zijn. Het volgende ziekenhuis is minimaal 30 minuten rijden. Je wilt niet dat de behandeling van een patiënt vertraging oploopt.”

Waar gaat het dan mis?

“Ik vind het raar dat we tijdens deze tweede coronagolf wel landelijke plannen hebben voor de intensive care en ziekenhuisopnames, maar dat er niets is bedacht voor de acute zorg. Iedere spoedeisende hulp doet het op zijn manier en dit wordt niet meegewogen in het coronabeleid. Ik denk dat we meer als keten moeten denken zodat er geen SEH overbelast kan raken.”

De acute zorg mist een Diederik Gommers die op tv en in de Kamer de belangen voor de eerste hulp behartigt?

“Misschien wel. Maar we zijn nog niet te laat. We moeten rekening houden met een derde golf en het is hoe dan ook niet erg om als landelijke SEH beter bedacht te zijn op rampen, incidenten of een crisis. Er komt geheid nog eens een situatie zoals deze.”

Lees ook:

Op de spoedeisende hulp blijft het druk: ‘Ik ga ook graag weer shoppen, maar het is echt nog niet voorbij’

Van een ochtend zonder coronapatiënten tot elf tegelijk. Op de spoedeisende hulp in Venlo blijft het aanpoten.

Snapt u alle vlekken op de coronakaarten nog? Er zit wel degelijk systeem in

Er zit systeem in de kaarten met coronabesmettingen. Gedrag is een belangrijke factor. Maar ook het toeval speelt een grote rol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden