Grensoverschrijdend gedrag

Volkskrant-journalist Arjan Peters is ten onrechte ontslagen, oordeelt het hof

De redactie van de Volkskrant in Amsterdam. Beeld ANP
De redactie van de Volkskrant in Amsterdam.Beeld ANP

Literair journalist Arjan Peters is ten onrechte door de Volkskrant ontslagen. Dat heeft het hof in Amsterdam in hoger beroep beslist. Volgens het hof is de positie van de redacteur ‘ernstig aangetast’.

Redactie/ANP

De kantonrechter oordeelde vorig jaar dat de krant het arbeidscontract met Peters mocht ontbinden, de journalist ging in beroep tegen die beslissing. Het dienstverband wordt niet hersteld, oordeelt het hof. “De redacteur krijgt een billijke vergoeding van 370.000 euro bruto naast de transitievergoeding die hem reeds door de kantonrechter was toegekend.” Die vergoeding bedraagt 32.000 euro.

Peters werd door meerdere vrouwelijke schrijvers beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Zo zou hij voorafgaand aan een recensie persoonlijk contact zoeken, wat ongebruikelijk is bij boekbesprekingen waar oordeelsvorming onafhankelijk tot stand moet komen. De Volkskrant was naar de rechter gestapt om de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van “verwijtbaar handelen dan wel een verstoorde arbeidsverhouding”.

Geen sprake van misbruik van machtspositie

“Het hof oordeelt dat is komen vast te staan dat de redacteur meerdere vrouwelijke auteurs berichten heeft gestuurd via Facebook Messenger. De berichten gingen over op zichzelf werkgerelateerde onderwerpen, maar waren te gemeenzaam van toon en zijn soms op nachtelijke uren verzonden. Het is begrijpelijk dat de auteurs daarvan last hebben gehad, vanwege hun afhankelijkheid als schrijver van het oordeel van een recensent. De redacteur had zich van deze contacten moeten onthouden en hem valt aan te rekenen dat hij zich onvoldoende bewust is geweest van de impact die zijn gedrag had op de auteurs.” Maar, oordeelt het hof, “van misbruik van machtspositie, laat staan stelselmatig, is echter geen sprake”.

Ook heeft Peters volgens het hof niet “willens en wetens” gelogen toen hij geconfronteerd werd met de verwijten. “De Volkskrant heeft ten onrechte het vertrouwen in de redacteur opgezegd zonder dat een extern, onafhankelijk onderzoek had plaatsgevonden. Het wegvallen van het vertrouwen van de Volkskrant in de redacteur is alles bij elkaar onterecht geweest en kan de ontbinding niet dragen”, aldus het hof.

Lees ook:

‘Volkskrant-recensent Arjan Peters deelde dingen die je niet zou moeten delen’

De Volkskrant heeft literair recensent Arjan Peters op non-actief gesteld vanwege zijn benadering van vrouwen. Het is net geen #MeToo, maar wel grensoverschrijdend, zeggen verschillende vrouwelijke schrijvers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden