Volgens ministerie is granuliet niet gevaarlijk

null Beeld
Redactie Trouw

Het storten van de afvalstof granuliet heeft geen schadelijke gevolgen. Dat komt naar voren uit verschillende onderzoeken die het ministerie van infrastructuur en waterstaat heeft verzameld na een uitzending van onderzoeksprogramma ‘Zembla’ over het storten van granuliet in natuurplas Over de Maas. Er komt wel nog een extra onderzoek in overleg met gemeenten en provincies naar de effecten voor het milieu van de stof om omwonenden gerust te stellen.

Vorige maand meldde Zembla dat de top van Rijkswaterstaat het storten van granuliet in Over de Maas in Gelderland ‘erdoorheen heeft gedrukt’. Verantwoordelijke ambtenaren zouden tegengestribbeld hebben. Volgens het ministerie hebben betrokkenen niet ervaren dat Rijkswaterstaat ‘oneigenlijke druk zou hebben uitge­oefend’. ­Volgende week wordt de Tweede Kamer bijgepraat over het storten van granuliet door experts, betrokkenen en een onderzoeksjournalist van Zembla.

Zandwinput

Langs de Maas bij Alphen wordt zand en klei gewonnen. Daardoor ontstaat een diepe zandwinput, die het middelpunt wordt van een nieuw natuurgebied. Voor de natuurontwikkeling is het nodig om de zandwinput ondieper te maken. Dat gebeurt door er granuliet in te storten. Rijkswaterstaat is daarvoor het bevoegd gezag.

Granuliet, een restproduct van het bewerken van graniet en zandsteen, is gekwalificeerd als grond, maar blijkt mogelijk een bouwstof te zijn. In dat geval is storten in de natuur verboden. Volgens Rijks­waterstaat heeft het ministerie zowel in 2009 als in 2019 besloten dat granuliet grond is en gebruikt mag worden. Het bedrijf dat het zand uit de plas wint en granuliet terugstort, benadrukte eerder dat het materiaal schoon is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden