Opvang asielzoekers

Volgend jaar nog duizenden extra plekken nodig voor asielzoekers

Duizend asielzoekers worden noodgedwongen opgevangen in paviljoens bij Nijmegen.  Beeld ANP
Duizend asielzoekers worden noodgedwongen opgevangen in paviljoens bij Nijmegen.Beeld ANP

In het meest gunstige scenario heeft het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (Coa) volgend jaar in ieder geval nog 6.000 extra plekken nodig om asielzoekers op te vangen.

Petra Vissers

In 2022 zal het Coa naar schatting 42.000 asielzoekers moeten opvangen. Dat zijn er nu nog 35.000, en zullen er eind dit jaar 36.000 zijn. Dat betekent dat het Coa ook volgend jaar veel extra asielzoekerscentra nodig heeft, terwijl het de afgelopen maanden al met hangen en wurgen voldoende locaties heeft kunnen regelen. Van goede kwaliteit zijn die niet; veel mensen slapen in paviljoens.

Het Coa staat daarmee voor een enorme opgave. Helemaal omdat het getal van 42.000 een optimistische schatting is. Die gaat er namelijk vanuit dat alle vluchtelingen met een verblijfsvergunning een woning zullen krijgen in een gemeente. Op dit moment leven er ruim 12.000 van die zogenoemde statushouders nog in een asielzoekerscentrum. Gemeenten zouden hen een woning moeten toewijzen, maar door de vastgelopen woningmarkt lukt dat niet.

Veel tijdelijke locaties

Daar komt bij dat een groot deel van die 35.000 bedden die er nu zijn, in 2022 helemaal niet meer beschikbaar zullen zijn. Tachtig procent van de locaties die dit najaar open zijn gegaan, zijn tijdelijk. “Bovendien speelt dat de meeste tijdelijke locaties onvoldoende zijn toegesneden op kwalitatief goede opvang en begeleiding van asielzoekers”, zegt Coa-bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker in een verklaring.

Verder lopen veel overeenkomsten met gemeenten in 2022 af. Dat betekent dat het Coa volgend jaar in feite op zoek moeten naar 13.000 opvangplekken. Schoenmaker: “De komende maanden moeten we tijdig voldoende extra plaatsen realiseren én werken aan toekomstbestendige oplossingen. Dit is in het belang van onze bewoners, de gemeenten en de medewerkers van het Coa.”

Meer asielzoekers

Het aantal asielzoekers dat moet worden opgevangen door het Coa neemt om een aantal redenen toe. Ten eerste zijn er, nu er weer meer gereisd mag worden, veel mensen door middel van gezinshereniging naar Nederland gekomen die in het begin van de pandemie niet konden komen.

Ook evacueerde Nederland ruim tweeduizend Afghanen nadat de Taliban de macht in het land overnamen, en zorgen geopolitieke problemen met Wit-Rusland en Turkije voor meer asielzoekers. De meeste asielzoekers komen nog altijd uit Syrië, gevolgd door Afghanistan, Jemen, Irak en Turkije.

Alleenstaande minderjarigen

Naast de reguliere opvanglocaties voor asielzoekers, heeft het Coa ook grote behoefte aan opvang voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Het aantal kinderen dat alleen aankomt in Nederland neemt toe, dus zijn er al per 1 januari 500 extra opvangplekken nodig. De verwachting is dat er eind 2022 nog eens 100 extra opvangplekken nodig zijn om alleenreizende jongeren op te vangen.

Lees ook:

Vluchtelingen in tenten wilde Nederland nooit meer, waarom dreigt de geschiedenis zich dan toch te herhalen?

Opnieuw is het crisis in de asielopvang. Meer dan tweeduizend extra opvangplekken voor asielzoekers zijn er komende weken nodig, hield demissionair minister Ferd Grapperhaus (veiligheid en justitie) gemeenten maandagavond voor. Daarvan moeten er 800 heel snel komen.

In de asielopvang in Ter Apel is het koud en benauwd

Het is crisis in de asielopvang. In Ter Apel slapen asielzoekers in paviljoens zonder privacy. De gemeenteraad heeft er ondertussen schoon genoeg van en roept andere gemeenten op hun verantwoordelijkheid te nemen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden