Abel HerzberglezingRobbert Dijkgraaf

Volg de Abel Herzberglezing live via Trouw.nl

null Beeld
Beeld

De Abel Herzberglezing die Robbert Dijkgraaf zondagmiddag in Amsterdam uitspreekt, is vanaf 15.30 live te volgen via Trouw.nl.

Redactie

Dijkgraaf is directeur bij het Institute for Advanced Study in Princeton en bij het grote publiek bekend door zijn optredens in ‘De Wereld Draait Door’. Hij zet zich al jaren in om de wetenschap en de maatschappij met elkaar te verbinden door complexe thema’s toegankelijk te maken. Van 2008 tot 2012 was hij president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

De Herzberglezing wordt sinds 1990 door de Rode Hoed in Amsterdam in samenwerking met Trouw georganiseerd. De lezing is vernoemd naar de Joodse schrijver Abel Herzberg. Hij overleefde met zijn vrouw Thea Loeb het concentratiekamp Bergen-Belsen en publiceerde kort na de Tweede Wereldoorlog zijn kampdagboek ‘Tweestromenland’. Voor de in 1950 verschenen ‘Kroniek der Jodenvervolging’ kreeg hij de Jan Campert-prijs.

Lees ook:

Sigrid Kaag: stilzwijgen over populisme is gevaarlijk

Minister Sigrid Kaag voor buitenlandse handel zei in de Abel Herzberglezing van 2018 dat de democratische rechtsstaat in Nederland veel luider verdedigd moet worden. Ook als weerwoord op PVV en Forum voor Democratie.

Thierry Baudet slaat terug: Minister Kaag predikt zelf haat en intolerantie

Thierry Baudet, politiek leider van Forum voor Democratie, sloeg hard terug naar minister Sigrid Kaag, die in de Abel Herzberglezing opriep om de democratische rechtsstaat luid te verdedigen. Volgens Baudet is de D66-minister ‘zelf degene die haat en intolerantie predikt’.

Khadija Arib: We zijn te lang onverschillig geweest

Waar ging het mis tussen autochtone Nederlanders en nieuwkomers? Dat was het thema van de 28ste Abel Herzberglezing, die zondag 17 september 2017 werd uitgesproken door Tweede-Kamervoorzitter Khadija Arib.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden