H5N1

Vogelgriep aangetroffen in de Oostvaardersplassen. ‘Dat er vogels doodgaan is helaas onvermijdelijk’

De Oostvaardersplassen zijn een Europees vogelreservaat. Beeld ANP
De Oostvaardersplassen zijn een Europees vogelreservaat.Beeld ANP

Onderzoek heeft uitgewezen dat er vogelgriep heerst in de Oostvaardersplassen.

ANP

Vorige week vonden boswachters een aantal dode vogels, die door Wageningen Bioveterinary Research zijn onderzocht. Donderdag is vast komen te staan dat de vogels leden aan de besmettelijke vorm van vogelgriep H5N1. Gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer staakt alle werkzaamheden in het gebied die watervogels zouden kunnen laten schrikken en opvliegen, zegt boswachter Henk-Erik Kuypers.

De Oostvaardersplassen zijn een Europees vogelreservaat. "Maar helaas kunnen we niets aan de virusziekte zelf doen en alleen maar hopen dat het snel weer verdwijnt. Dat er vogels doodgaan is nu helaas onvermijdelijk", aldus Kuypers. Bezoekers moeten honden aangelijnd houden, aangezien die heel ziek kunnen worden van het eten van besmette vogels. Ook moeten mensen dode of suffe vogels niet aanraken.

Staatsbosbeheer gaat dode vogels in het natuurgebied niet zelf opruimen. Dat is volgens Kuypers onbegonnen werk, aangezien de meeste watervogels in het moerasgebied zitten en dat is nagenoeg ontoegankelijk. Bovendien zou zoeken en verwijderen van dode vogels juist extra verstorend zijn voor de andere dieren. Het werk in andere delen van het natuurgebied, zoals afschot van edelherten en plantwerkzaamheden, gaan wel gewoon door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden