Coronacrisis

Voedselbanken vragen hulp: ‘Anders hebben mensen honger aan het einde van de week’

Een vrijwilliger van de Voedselbank pakt een pakket in.  Beeld ANP
Een vrijwilliger van de Voedselbank pakt een pakket in.Beeld ANP

Voedselbanken hebben het zwaar door het hamstergedrag, uitvallende vrijwilligers en doordat hun klantenbestand snel groeit. ‘En dan te bedenken dat er mensen thuis zitten met vijf bloemkolen.’

Petra Vissers

De voedselbanken in Nederland vrezen de komende dagen een toeloop van zzp’ers die door de corona-maatregelen geen inkomsten meer hebben. En dat terwijl er zeven voedselbanken dicht zijn, omdat de vaak oudere vrijwilligers kwetsbaar zijn voor het virus. Ook het hamstergedrag van de afgelopen dagen helpt de voedselbanken niet.

De Nederlandse voedselbanken zijn in gesprek met het kabinet over mogelijkheden om de boel anders te organiseren. “We willen graag geld, zodat we bonnen kunnen uitdelen”, zegt Pien de Ruig van Voedselbanken Nederland, waarbij 170 voedselbanken uit het hele land zijn aangesloten. De bedoeling is dat mensen met die voedselbonnen zelf boodschappen kunnen doen. Dat maakt de voedselbanken minder afhankelijk van vrijwilligers en giften.

Coulante toelating

Werkloze zpp’ers of anderen die zich de komende dagen aanmelden omdat zij door de coronamaatregelen onder de armoedegrens duiken, moeten in principe voldoen aan de regels die de voedselbanken gewoonlijk hanteren. Maar mochten aanmeldingen vertraging oplopen omdat vrijwilligers uitvallen, of andere organisaties langzamer werken, dan willen de voedselbanken coulant omgaan met de mensen die in de problemen zijn gekomen.

Voedselbanken Nederland heeft de Tweede Kamer opgeroepen 9 miljoen euro vrij te maken voor klanten die in de knel dreigen te komen door het coronacrisis. De organisatie heeft de Kamer in een brief gevraagd geld beschikbaar te stellen voor voedselwaardebonnen voor klanten die tijdelijk niet bij een voedselbank terechtkunnen. Voor het tijdelijk verstrekken van die bonnen is naar schatting 9 miljoen euro nodig, aldus een woordvoerster van Voedselbanken Nederland.

Een deel van voedselbanken heeft de afgelopen dagen weinig kunnen uitgeven omdat er normaal veel houdbaar voedsel van de supermarkten komt. Dat is nu allemaal gehamsterd. “En dan te bedenken dat er mensen thuis zitten met vijf bloemkolen”, verzucht De Ruig. “Waarvan ze er aan het eind van de week waarschijnlijk drie weggooien.” Andere voedselbanken hebben wel genoeg, omdat horecazaken die zondagavond dicht moesten voedsel hebben gebracht.

Werk voor experts

Maar gebrek aan eten om uit te delen is niet het grootste probleem. De zeven voedselbanken die nu dicht zijn - Voedselbank Amsterdam, Haaglanden, Etten-Leur, Gouda, Midden Twente, Stichtse Vecht en Zuid-Oost Drenthe - kampen met een gebrek aan vrijwilligers die het voedsel veilig in ontvangst kunnen nemen en uitdelen. Voor dat werk is expertise nodig, zegt De Ruig, niet alles kan zomaar door anderen worden overgenomen. Voedselbanken draaien geheel op vrijwilligers en zijn voor het eten dat ze uitdelen afhankelijk van giften.

De voedselbanken willen er alles aan doen om de deuren de komende tijd open te houden. De Ruig: “Anders hebben mensen gewoon honger aan het einde van de week.” In 2019 hebben de voedselbanken ruim 150.000 mensen van eten voorzien.

Lees ook:

Flexibele arbeidskrachten voelen de coronacrisis als eerste in hun portemonnee

Flexibele arbeidskrachten komen als eerste zonder werk te zitten door de coronamaatregelen. Kan er iets voor hen geregeld worden?

Rutte bereidt het land voor: de epidemie gaat velen raken

De coronacrisis kan maanden of langer dan een jaar duren, waarbij de meeste mensen de ziekte zullen doormaken. Premier Rutte waarschuwt in een historische televisietoespraak.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden