CoronacrisisVoedselhulp

Voedselbanken hebben miljoenen nodig door coronacrisis

Medewerkers van de Voedselbank Haaglanden pakken bonnen in. Klanten van de Voedselbanken in Zoetermeer, Den Haag en Rijswijk krijgen een supermarktbon in plaats van een voedselpakket nu de voedselbanken in de regio zijn gesloten vanwege het coronavirus.  Beeld ANP
Medewerkers van de Voedselbank Haaglanden pakken bonnen in. Klanten van de Voedselbanken in Zoetermeer, Den Haag en Rijswijk krijgen een supermarktbon in plaats van een voedselpakket nu de voedselbanken in de regio zijn gesloten vanwege het coronavirus.Beeld ANP

De voedselbanken verkeren in een crisis door de corona-uitbraak, terwijl het aantal aanmeldingen stijgt. Ze hebben tien miljoen euro nodig om hun 90.000 klanten per week eten te kunnen blijven geven, en zijn een inzamelingsactie gestart.

Gert Jan Rohmensen

Bij de voedselbanken in Nederland wordt de nood steeds hoger door de coronacrisis. Zeventien van de 170 vestigingen hebben hun deuren tijdelijk moeten sluiten door problemen met de aanvoer van voedsel en vrijwilligers die uitvallen. Ook de banken die nu hun normale uitgiftepunten even hebben moeten sluiten verstrekken nog wel voedselpakketten, maar door de stokkende aanvoer zien die er anders uit dan gebruikelijk.

Een aantal voedselbanken waar de aanvoer bijna helemaal is opgedroogd geeft hun klanten nu cadeaukaarten voor reguliere supermarkten, maar daardoor lopen de kosten snel op. “Die cadeaukaarten zijn leuk, maar dat kost veel geld. Dat kun je niet eindeloos blijven doen. We zijn ook een voedselbank, en willen voedsel uitdelen”, zegt Pien de Ruig, woordvoerder van koepelorganisatie Voedselbanken Nederland.

Het streefbedrag is tien miljoen euro

Daarom is de koepel een inzamelingsactie gestart onder de hashtag #staysafeengeef. Het streefbedrag is tien miljoen euro. De campagne is gratis gemaakt door een reclamebureau en ook krijgen de voedselbanken zendtijd gedoneerd. “Dat is echt geweldig, daar kan ik helemaal blij van worden”, zegt De Ruig.

“De afgelopen twee weken was het chaos, het is voor ons alle hens aan dek nu. Sommige voedselbanken hebben gezegd dat ze even tijd nodig hebben om hun normale proces weer op orde te krijgen. Laat ik vooropstellen dat we er gewoon voor blijven zorgen dat onze klanten eten hebben, tenzij er nieuwe maatregelen komen die dat moeilijk maken.”

De problemen komen vooral door de stokkende bevoorrading en plotselinge tekorten aan medewerkers. Veel van de vrijwilligers die bij de voedselbanken werken zitten in de risicoleeftijd en zijn bang om aan het werk te gaan of zijn zelf ziek geworden. Ook zijn sommige voedselbanklocaties ongeschikt voor het werken op minimaal anderhalve meter afstand van elkaar.

Dat idiote hamstergedrag

“Verder is er door dat idiote hamstergedrag een tijdlang geen voedsel binnengekomen”, zegt De Ruig. “We zijn nu hard bezig om via onze reguliere kanalen weer voldoende voedsel in te zamelen, en we gaan ervan uit dat dat gaat lukken. Onze hulpvraag is nu vooral geld, daar zijn we het meeste mee geholpen.”

Van de benodigde tien miljoen is nu ongeveer de helft binnen door een eenmalige subsidie van vier miljoen van de overheid in het kader van de corona-crisismaatregelen, en door andere donaties van particulieren en organisaties. Er is dus nog vijf miljoen euro nodig. “Ik ga ervan uit dat dat haalbaar is. Ik neem aan dat we als samenleving onze medemens niet laten vallen”, aldus De Ruig.

De voedselbanken in Nederland voorzien ongeveer 90.000 mensen per week van eten, maar de verwachting is dat dat aantal door de coronacrisis verder zal toenemen. Sommige voedselbanken zien het aantal klanten nu al snel stijgen, zegt De Ruig. “Stel je bijvoorbeeld de zzp’ers voor die nu van de ene op de andere dag geen werk en inkomen meer hebben, terwijl hun vaste lasten gewoon doorlopen. De overheid springt wel bij, maar het duurt even voordat dat geld op je rekening staat. In de tussentijd zal een aantal mensen waarschijnlijk een beroep moeten doen op een voedselbank om te kunnen eten.”

Lees ook:

De voedselbanken introduceren de bon, maar wat koop je daarvoor?

Nu de voedselbanken in Den Haag en omgeving vanwege de coronacrisis hun deuren hebben gesloten, krijgen ruim 1500 huishoudens een bon van 15 euro voor de supermarkt. Maar daarmee is het probleem niet altijd verholpen.

Dertien voedselbanken gaan dicht of delen bonnen uit

Steeds meer voedselbanken sluiten hun deuren. Donderdag waren dertien voedselbanken tijdelijk dicht. Op sommige plekken kunnen klanten helemaal niet terecht, elders worden bonnen uitgedeeld waarmee ze zelf boodschappen kunnen doen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden