Opvangcrisis

VNG: schrappen asieleis voor gemeenten zorgwekkend

Vluchtelingen rondom het aanmeldcentrum van COA en IND in Ter Apel.   Beeld Kees van de Veen
Vluchtelingen rondom het aanmeldcentrum van COA en IND in Ter Apel.Beeld Kees van de Veen
Redactie Trouw

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt het zorgelijk dat gemeenten geen eisenlijst meer mogen opstellen om asielzoekers op te vangen. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) vindt dat gemeenten bepaalde asielzoekers niet meer mogen weigeren en dus geen restricties moeten hanteren.

Rutger Groot Wassink, voorzitter van de commissie Asiel en Migratie bij de VNG is verbaasd dat dit “zo prominent naar voren komt”. Dat zegt hij donderdag bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De bewindsman waarschuwt in een Kamerbrief dat gemeenten ook alleenstaande mannen moeten opvangen en niet alleen vrouwen en kinderen. Als gemeenten zich daar niet aan houden, worden asielzoekers “desnoods ongevraagd” op opvanglocaties ondergebracht die beperkingen hanteren. Eisenlijsten leiden er volgens de staatssecretaris toe dat beschikbare plekken leeg blijven, terwijl die hard nodig zijn.

Groot Wassink stelt bij Goedemorgen Nederland te begrijpen wat Van der Burg zegt, maar vindt dat aan de andere kant gemeenten de ruimte moeten hebben om zelf met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) afspraken over te maken.

Lees ook:
Met een vol Ter Apel komt de overheid in actie: statushouders naar hotels, voorportaal in Assen

De overheid moet nu in actie komen om buitenslapers te voorkomen, schrijft staatssecretaris Eric Van der Burg in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees ook:
Waarom een slechte wet om de asielopvang te spreiden misschien toch een goed idee is

De wet die gemeenten kan dwingen asielzoekers op te vangen is aan alle kanten afgekraakt. Hoe past dat in het streven van deze coalitie om betere wetten te maken?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden