Politiegeweld

VN-rapporteur hekelt Nederlands politieoptreden bij coronaprotesten: ‘Martelpraktijken’

De politie grijpt in bij een verboden demonstratie tegen het coronabeleid in Amsterdam (2 januari 2022).  Beeld Getty Images
De politie grijpt in bij een verboden demonstratie tegen het coronabeleid in Amsterdam (2 januari 2022).Beeld Getty Images

De Nederlandse politie is zich bij coronaprotesten te buiten gegaan aan ‘martelpraktijken’, vindt Nils Melzer, speciale VN-rapporteur van martelingen. Hij roept op tot meer bewijsmateriaal.

Jeroen den Blijker

VN-rapporteur Nils Melzer spreekt in een reeks tweets zijn sterke afkeuring uit over het politieoptreden bij Nederlandse coronaprotesten. Het betreft het politie-ingrijpen tijdens een demonstratie op het Haagse Malieveld, 15 maart vorig jaar, en een (verboden) demonstratie in Amsterdam, afgelopen weekend.

Volgens Melzer zijn het ‘de walgelijkste voorbeelden van politiegeweld sinds George Floyd’. De 46-jarige Floyd, een zwarte Amerikaan, stierf in 2020 in Minneapolis nadat een politieagent hem minutenlang in bedwang hield door zijn knie op de nek te zetten. Floyds dood was de start van de wereldwijde Black Lives Matter-beweging.

Melzer deelt de beelden, gemaakt door getuigen, waarop onder andere te zien is hoe politiehonden zich in demonstranten vastbijten. Zij worden meegesleurd en, als ze eenmaal op de grond liggen, door ME’ers met wapenstokken bewerkt. Volgens Melzer moeten de agenten en hun superieuren worden vervolgd voor misdadige martelpraktijken. ‘Dit moet nu meteen stoppen.’ Hij bereidt een rapport voor over politiegeweld in onder andere Nederland en vraagt zijn volgers om zoveel mogelijk bewijsmateriaal. Dat rapport verschijnt later dit jaar.

‘Onproportioneel geweld’

Overigens besloot het OM eerder al de agenten te vervolgen voor hun optreden op het Malieveld wegens het gebruik van ‘onproportioneel geweld’. Tegen een derde agent loopt nog een onderzoek. Volgens hoofdcommissaris Paul van Musscher van de Politie Eenheid Den Haag, vorige week in het AD, was het ‘bizar wat er daar gebeurde’. Maar hij wijst er wel op dat de demonstratie op het Malieveld vreedzaam verliep, totdat die ‘gekaapt werd door zogenoemde Defend-leden: mensen die eropuit waren om de confrontatie met de politie aan te gaan.’ De context van die incidenten was ‘buitengewoon agressief, grimmig en grillig. Ik ga ervan uit dat een rechter daarmee rekening houdt.’

Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, is zeer ontstemd over Melzers optreden. “Mijn mailbox stroomt over met boze reacties van agenten. Waarop baseert Melzer zich? Heeft hij gedegen onderzoek gedaan? Niet dat mij bekend is. Hij moet toch ook weten dat zulke beelden een voor- en een achterkant hebben?”

Struijs vindt de vergelijking met George Floyd zwaar overtrokken. “Ja, we leven in een gepolariseerde samenleving, onze politie staat voortdurend in de frontlinie en bij die demonstraties is de sfeer agressief en opgefokt. Maar het is hier niet te vergelijken met de VS. Melzer doet nu afbreuk aan het respectabele instituut dat hij vertegenwoordigt. Dit slaat helemaal nergens op.”

Lees ook:

Demonstratieverbod Amsterdam massaal genegeerd: 10.000 mensen op de been

De demonstratie was verboden, maar toch kwamen mensen zondag massaal naar het Museumplein in Amsterdam. De politie greep in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden