Aardbeving

Vluchtelingenwerk: alle Turken en Syriërs moeten tijdelijk terug kunnen naar familie

In een grote hal in het Turkse Gaziantep worden mensen opgevangen die hun huis zijn verloren door de aardbeving.
 Beeld Arie Kievit
In een grote hal in het Turkse Gaziantep worden mensen opgevangen die hun huis zijn verloren door de aardbeving.Beeld Arie Kievit

Een tijdelijke versoepeling van de terugkeervisa is nodig voor Turken en Syriërs in Nederland, stelt Vluchtelingenwerk. Zij willen naar hun familie in het aardbevingsgebied.

Hannah van der Wurff

De zorgen onder Turkse en Syrische asielzoekers in Nederland over hun familie in het aardbevingsgebied zijn groot. Vluchtelingenwerk hoort veel verhalen van mensen die familieleden willen begraven, of zich zorgen maken nu hun familie dakloos is geworden. De organisatie roept staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) op een tijdelijke versoepeling van terugkeervisa mogelijk te maken.

Vier dagen na de grote aardbeving kondigde de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND aan dat Syrische asielzoekers en statushouders een tijdelijk terugkeervisum kunnen aanvragen als zij hun familie willen bijstaan in Turkije. Voor Turken die naar het bevingsgebied in Turkije willen, geldt deze coulance echter niet, en evenmin voor Syriërs die naar familie in Syrië willen.

Terugkeer naar het land van herkomst ondergraaft de reden voor een asielaanvraag, is de redenering die de IND volgt. Normaliter is zo’n terugkeer dan ook reden om een asielverzoek af te wijzen of een verblijfsvergunning in te trekken.

‘De wanhoop is enorm’

Vluchtelingenwerk krijgt dagelijks mensen aan het bureau die nu juist wel een noodzaak zien om tijdelijk terug te keren. Zij kunnen geen contact krijgen met familie, of zijn juist ervan op de hoogte gebracht dat familieleden overleden zijn. “De wanhoop onder deze vluchtelingen is enorm. Niemand beslist lichtvaardig terug te reizen, zeker niet wie gevlucht is voor oorlogsgeweld of vervolging,” aldus een woordvoerder.

Vluchtelingenwerk zegt ook veel vragen te ontvangen over het nareizen van gezinsleden die in het aardbevingsgebied wonen. De IND stelt dat Syriërs of Turken op dit moment een versneld inreisvisum aan kunnen vragen, waardoor hun gezinsleden snel weg zouden kunnen uit de noodsituatie aldaar. Dat kan alleen lang duren, want de dienst worstelt met een grote hoeveelheid openstaande nareisaanvragen.

Minister Wopke Hoekstra (buitenlandse zaken) zei zondag dat het kabinet op dit moment kijkt naar het versneld uitgeven van visa voor aardbevingsslachtoffers uit Turkije en Syrië. In buurlanden Duitsland en België mogen Turkse en Syrische slachtoffers van de aardbevingen nu al tijdelijk bij hun familie in die landen intrekken. Ruim anderhalf miljoen mensen in Turkije zijn dakloos geraakt na de aardbeving. Hoekstra deed geen uitspraak over wanneer het kabinet dit mogelijk wil maken in Nederland.

Lees ook:

Aardbeving drijft spanning op tussen Turken en Syrische vluchtelingen

De zware aardbeving van een week geleden heeft de spanningen tussen Turken en Syrische vluchtelingen in Turkije opgedreven. Sommige Turken beschuldigen Syriërs van plunderingen. Ook leven er onder Turken zorgen over de komst van nieuwe Syrische vluchtelingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden