Inzamelingsactie

Vluchtelingenorganisatie: geen spullen meer voor Moria, liever geld

Netty Jongmans heeft een stuk of 60 sjaals gebreid voor Moria maar raakt deze aan de straatstenen niet kwijt. Beeld Arie Kievit
Netty Jongmans heeft een stuk of 60 sjaals gebreid voor Moria maar raakt deze aan de straatstenen niet kwijt.Beeld Arie Kievit

Vluchtelingenorganisatie Because We Carry krijgt dagelijks aanbiedingen van mensen die kleding en andere spullen willen brengen voor Moria. ‘Fantastisch, maar dat kunnen we niet aannemen. Alsjeblieft geen kleding, doneer liever geld.’

Maud Sintenie

De organisatie van Because We Carry maakt zich op voor een grote transportactie. Vijftienduizend ingezamelde slaapzakken gaan binnenkort samen met een heleboel andere spullen richting het Griekse migrantenkamp Moria. ‘’Voeding, water, luiers, babymelk, thermomatjes, solarlampen, noem maar op,” zegt woordvoerster Corinne Pommerel. “In samenwerking met veel bedrijven hebben we al die spullen in groten getale kunnen inslaan.” De inzamelingsactie voor de slaapzakken is ‘onwijs snel gegaan’, vertelt Pommerel. “De afgelopen dagen heb ik zelfs geprobeerd om de toestroom een beetje te temperen.”

Mensen willen in dit soort situaties heel graag iets betekenen, merkt ze. “Geld doneren voelt voor velen toch iets te makkelijk; ze willen echt iets doen. Ik krijg heel veel mailtjes binnen van mensen die kleding of andere spullen willen komen brengen. Dat is fantastisch, maar dat kunnen we echt niet aannemen. Het uitzoeken van de kleding is zo arbeidsintensief, en het moet allemaal op maat.” Er is op dit moment niet genoeg mankracht om ervoor te zorgen dat iedereen op Lesbos de juiste kleding krijgt, legt ze uit. “Bovendien is kleding op dit moment niet de grootste nood. Vijf dagen dezelfde kleding dragen is minder erg dan vijf dagen zonder slaapzak of voedsel zitten. We moeten nu concreet handelen naar wat het meeste nodig is.”

‘Mijn moeder maakte dekentjes voor Roemenië’

Jammer, vindt Netty Jongmans (68), die nog zestig zelfgebreide sjaals heeft liggen. Ze had de sjaals graag aan Because We Carry gedoneerd. “Ik snap wel dat ze daar nu niets mee kunnen, hoor. Maar ik dacht: een warme sjaal, dat kan iedereen gebruiken die op straat leeft in de kou,” zegt Jongmans. “Mijn moeder deed dat vroeger al, die maakte zelf dekentjes voor Roemenië.” Jongmans maakt de sjaals in alle soorten en maten. “Met of zonder franjes, voor kinderen en volwassenen. Het verveelt niet. Maar de sjaals stapelen zich nu wel op in mijn huis.”

Haar sjaals zijn wel gebruikt voor de voedselpakketten die in haar buurt in Rotterdam werden rondgebracht. “Maar dat is toch niet helemaal mijn bedoeling. In Nederland hebben we goede voorzieningen, er hoeft in principe niemand honger te lijden. Op Lesbos hebben ze niks, de gezinnen zwerven daar op straat. Die wil ik graag helpen.”

Pommerel had het liefst gebruikgemaakt van het aanbod van Jongmans. “Maar we moeten ook eerlijk zijn. Als ik één iemand daar een sjaal ga geven, moet ik iedereen een sjaal geven. We willen precies hetzelfde aan iedereen kunnen bieden. We zeggen daarom nu: breng alsjeblieft geen kleding, doneer liever geld.”

Jongmans hoopt haar sjaals in de toekomst toch nog ergens te kunnen doneren. Ondertussen breidt ze onvermoeid verder. “Lekker voor de tv, verstand op nul. De wol is trouwens op, dus ik moet vanmiddag even nieuwe halen.”

Lees ook:

‘Ik ben niet boos op de vluchtelingen, maar op de Griekse regering’
Bewoners van het eiland Lesbos zijn klaar met het vluchtelingenkamp op hun eiland. ‘Je kan moeilijk blijven geven als je morgen misschien zelf niet genoeg gaat hebben.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden