Noodlocatie

Vluchtelingen tussen de ratten bij locatie Van der Valk

Asielopvang locatie Kasteel Meerwijk in Den Bosch. Ratten lopen er ook rond (niet op de foto) Beeld Johan van Heerde
Asielopvang locatie Kasteel Meerwijk in Den Bosch. Ratten lopen er ook rond (niet op de foto)Beeld Johan van Heerde

Tussen de ratten, met smerige toiletten en in de kou worden in Den Bosch vluchtelingen opgevangen. De problemen werden niet opgelost, ondanks meldingen.

Johan van Heerde

Onder erbarmelijke omstandigheden worden al maanden ruim honderd asielzoekers en vluchtelingen opgevangen bij kasteel Meerwijk in Den Bosch. Over het terrein lopen tientallen ratten. Toiletten en sanitair zitten vaak onder de modder en het vuil. Douches zijn krap en kapot, plek om er ongezien om te kleden is er niet. Bewoners, onder wie veel kinderen, moeten via zeer slecht verlichte paden en halfopen metalen trappen door weer en wind naar toilet en douche lopen en voelen zich er onveilig.

Dat blijkt uit een bezoek van Trouw aan de locatie na een tip van bewoners en vrijwilligers die hun ervaringen, foto’s en video’s hebben gedeeld. De barre situatie op de locatie is al sinds het najaar gaande en bekend bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (Coa)en Van der Valk. Het Coa heeft met de hotelketen voor meerdere locaties in het land één overeenkomst voor de noodopvang van asielzoekers.

Al in september beloofde Wendy van der Valk, partner van de eigenaar van het kasteel, tegenover lokale media beterschap. Er zou sanitair naast de woonunits komen te staan en paden zouden worden overdekt zodat de locatie de winter kon doorstaan.

Op de afvalbakken komen ratten af

Maar de paden naar het sanitair zijn nog steeds niet overdekt waardoor het vrijwel altijd smerig is in de toilet- en douche-units. Bewoners lopen ook uitwerpselen mee naar binnen. Daarnaast zijn de woningen zo klein dat bewoners buiten afvalbakken en opbergruimte met speelgoed en schoenen hebben neergezet. Daar komen ratten op af.

Medewerkers van Vluchtelingenwerk Nederland hebben sinds september in toenemende mate bij het Coa en Van der Valk melding gedaan van de onhygiënische en onveilige situatie en het rattenprobleem. Vluchtelingenwerk maakt zich zorgen over de leefbaarheid op de locatie en de gezondheid van kinderen.

Het Coa laat woensdag weten dat het ‘naar aanleiding van signalen van gebrekkige hygiëne, ongedierte en onveilige situaties’ contact heeft opgenomen met Van der Valk locatie Nuland, die zorg draagt voor de staat van het terrein. De uitbater belooft na vragen onder meer extra verlichting en verbetering van de schoonmaak.

Ratten in de opvanglocatie, gefilmd met een mobiele telefoon. De tekst gaat verder na de video

‘Niet perfect maar wel beter dan in Syrië’

Volgens het Coa haalt noodopvang ‘in de regel niet het niveau waar we als land en als organisatie voor staan’. Dat sanitaire voorzieningen buiten staan is geen uitzondering, en verharde paden zijn geen vereiste, aldus een woordvoerder. Locaties moeten wel voldoen aan basale normen van veiligheid en hygiëne stelt het Coa. De organisatie belooft de locatie op korte termijn te inspecteren, ook de GGD zal eind maart een controle doen.

De locatie bij kasteel Meerwijk is sinds vorig jaar mei geopend en zou aanvankelijk voor de herfst weer sluiten. De locatie is echter open gebleven en er verblijven tot 125 asielzoekers en erkende vluchtelingen die allemaal gebruikmaken van de beperkte voorzieningen. De bewoners slapen niet in het 14e-eeuwse kasteeltje zelf, maar in op elkaar gestapelde containerwoningen op het onverharde terrein ernaast.

Manager van de locatie namens het Van der Valk-hotel is Carla van Kuijk. Ze erkent in een reactie dat er op de locatie ‘verbeterpunten’ zijn. Een bestrijdingsdienst werkt al aan het rattenprobleem. Daarover zegt ze: “Dit is het buitengebied, de natuur. De aanwezigheid van dieren kunnen we niet vermijden.” Volgens Van Kuijk is de locatie inderdaad niet perfect maar wel een verbetering ten opzichte van de plek waar vluchtelingen vandaan komen, zoals Syrië.

Lees ook:

Voorsprong huisvesting vluchtelingen bijna verdampt

De huisvesting van vluchtelingen komt dit jaar stroef op gang. Dat is een probleem voor de asielopvang, waarin 16.000 erkende vluchtelingen verblijven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden