Toerisme

Vliegvakantie voor het eerst populairder dan op pad met de auto

Toeristen in de zon op een terras in de badplaats Petra op het Griekse eiland Lesbos. Beeld anp
Toeristen in de zon op een terras in de badplaats Petra op het Griekse eiland Lesbos.Beeld anp

Vorig jaar heeft het vliegtuig voor het eerst de auto ingehaald als meest gebruikte vervoermiddel bij buitenlandse vakanties. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme die vandaag worden gepresenteerd op de vakantiebeurs.

Redactie

Van vliegschaamte lijkt weinig sprake, de toerist pakt steeds vaker het vliegtuig. Maar ook vakanties met de trein zitten duidelijk in de lift, zo staat in het jaarlijkse ContinuVakantieOnderzoek (CVO) van NBTC-NIPO Research dat woensdag wordt gepresenteerd op de Vakantiebeurs. De auto boet daarentegen aan populariteit in.

Als Nederlanders in het vliegtuig stappen, ligt de bestemming vaker buiten Europa, zoals bijvoorbeeld Bali of Florida. Vliegvakanties groeiden met 3 procent. Afgelopen jaar is 84 procent van de Nederlanders op vakantie geweest, gemiddeld gaat de Nederlander zo'n drie keer per jaar. Duitsland, Frankrijk en Spanje dalen in populariteit als vakantiebestemming. In 2019 gaven Nederlanders 20,4 miljard euro aan vakantie, een groei van 3 procent.

"Opvallend is dat Nederlanders afgelopen jaar vaker een hele korte vakantie van een tot twee nachten hebben ondernomen en dat buitenlandse vakanties met de trein sterk groeiden," zegt Marieke Politiek, directeur NBTC-NIPO Research. Deze reizen namen respectievelijk met 5 procent en 27 procent toe.

Top 10 vakantielanden in 2019 naar aantal Nederlandse vakantiegangers:

1. Duitsland 3.581.160

2. Frankrijk 2.639.120

3. Spanje 2.589.120

4. België 1.714.800

5. Italië 1.321.600

6. Oostenrijk 1.279.600

7. Groot-Brittannië 1.097.500

8. Griekenland 882.400

9. Turkije 725.300

10. Portugal 602.300

Zo'n 44 procent van alle vakanties van Nederlanders vond plaats in eigen land. "Met name de Veluwe, de kust en de Groningse, Friese en Drentse zandgronden zijn zeer populair onder Nederlandse vakantiegangers," vertelt Politiek. Alhoewel het aantal overnachtingen tijdens vakanties in eigen land is afgenomen, zijn Nederlanders wel meer gaan besteden.

Lees ook:

Remkes: De luchtvaart moet eerst schoner, voor ze mag groeien

De luchtvaart mag allen groeien als ze eerst haar stikstofuitstoot terugbrengt, vindt de adviescommissie-Remkes. De opening van Lelystad Airport wordt alsmaar onzekerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden