Explosie

Vliegtuig verliest motoronderdelen bij Meerssen, twee lichtgewonden

null Beeld Anita Huisman
Beeld Anita Huisman

Een vrachtvliegtuig dat zaterdagmiddag vertrok vanaf Maastricht Aachen Airport is na het opstijgen onderdelen van de motor verloren als gevolg van een explosie in een van de motoren. Dit meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio.

In de omgeving van Meerssen zijn metaaldelen naar beneden gevallen. Diverse auto’s zijn beschadigd. Volgens een brandweerwoordvoerder is een brokstuk neergekomen op een oudere vrouw, die daardoor licht letsel opliep. Zij is naar het ziekenhuis vervoerd. Volgens de brandweer is ook een kind lichtgewond geraakt. Het kind kreeg brandwonden aan de handen toen het een brokstuk wilde oppakken en is ter plaatse behandeld.

“Veel mensen zijn geschrokken in Meerssen, omdat ze het vliegtuig met brandende motor zagen overvliegen”, aldus de woordvoerder van de brandweer.

Het vliegtuig is uitgeweken naar Luik in België voor een voorzorgslanding. Daar is het vliegtuig veilig geland, meldt de politie Limburg. Er is gekozen voor Luik omdat daar een langere landingsbaan is, zegt de woordvoerder van de Veiligheidsregio.

Politie: laat brokstukken liggen

De politie in Meerssen roept inwoners via Burgernet op de brokstukken te laten liggen “in verband met de opname van schades”. De brandweer zegt bezig bezig te zijn met het verzamelen ervan. Het gaat vooral om veel kleine onderdelen.

Volgens een woordvoerster van de luchthaven bij Maastricht gaat het om een viermotorige Boeing 747 400 vrachtvliegtuig met bestemming New York. Volgens de woordvoerster liep het vliegtuig zelf geen gevaar. “Het kon prima op één motor doorvliegen”, zei ze.

De oorzaak van het voorval is onbekend. De woordvoerster sluit niet uit dat een motor mogelijk iets heeft opgezogen waardoor de turbinebladen stuk zijn geslagen. Zo zien de brokstukken volgens haar er wel uit. Maar met zekerheid kon ze dat niet zeggen.

De Luchtverkeersleiding Nederland zegt geen informatie te hebben over het incident. De Belgische luchtverkeersleiding, Skeyes, heeft het vliegtuig begeleid, liet een woordvoerder weten. Het gaat volgens de zegsman om een toestel van de Britse maatschappij Longtail Aviation.

Op Flightradar was te zien dat het vrachtvliegtuig enkele rondjes boven de Belgische Ardennen en Zuid-Limburg heeft gevlogen voordat het om 17.11 uur landde op de luchthaven van Luik, een uur na de start.

Onderzoeksraad voor Veiligheid start verkennend onderzoek

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) start een verkennend onderzoek naar de motorbrand. Dat houdt in dat onderzoekers de feiten verzamelen om te bepalen of er een uitgebreid onderzoek nodig is. Daarvoor gaat de OVV gesprekken aan met de plaatselijke autoriteiten, de hulpdiensten en de luchthaven.

Hulpdiensten zijn in Meerssen in de omgeving van de Sint Josephstraat bezig met het inventariseren van de locaties waar de metaalonderdelen naar beneden zijn gevallen.

Lees ook:

Er is toekomst voor luchthaven Maastricht, maar de dorpjes Geverik en Schietecoven liggen in de weg

De overlast moet aangepakt worden, in twee dorpjes desnoods door sloop, luidt een advies. Anders kan vliegveld Maastricht zich niet ontwikkelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden