Avondklok

Viruswaarheid vraagt om ‘moed’ in hoger beroep avondklok

Viruswaarheid-voorman Willem Engel (L) en advocaat Jeroen Pols (R) komen namens protestgroep Viruswaarheid aan bij het gerechtshof waar het hoger beroep over het opheffen van de avondklok dient.  Beeld ANP
Viruswaarheid-voorman Willem Engel (L) en advocaat Jeroen Pols (R) komen namens protestgroep Viruswaarheid aan bij het gerechtshof waar het hoger beroep over het opheffen van de avondklok dient.Beeld ANP

Viruswaarheid vraagt de rechter in het hoger beroep over het opheffen van de avondklok om “moed” en te kiezen voor de belangen van de bevolking. “Wij hopen dat u, net als de rechtbank, de juiste keuze maakt”, zei jurist Jeroen Pols namens de actiegroep in het gerechtshof in Den Haag.

Redactie Trouw

De rechtbank gaf Viruswaarheid dinsdag gelijk in een door hen aangespannen kort geding tegen de Nederlandse staat over de rechtmatigheid van de avondklok. De Staat tekende meteen hoger beroep aan en haastte zich naar het hof met het verzoek de werking van het vonnis op te schorten. Dat deed het hof dinsdagavond kort voor 21.00 uur na een chaotisch verlopen zitting.

De avondklok bleef daardoor in elk geval tot de uitspraak in hoger beroep voorlopig gehandhaafd. Wanneer het hof uitspraak doet, is nog niet duidelijk. Mogelijk gebeurt dat al direct vrijdag.

Voor de rechtbank in Den Haag hadden zich vrijdagmiddag enkele tientallen mensen verzameld. Ze hebben spandoeken bij zich met daarop onder meer ‘Blok de avondklok’. Zij mogen in verband met de coronamaatregelen het gebouw niet in.

Overigens wordt in de Eerste Kamer vrijdag een spoedwet behandeld die de avondklok toch mogelijk moet maken. De Tweede Kamer ging daar donderdag al mee akkoord.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden