Mondkapjesplicht

Viruswaarheid verliest tweede kort geding tegen de overheid

Ab Gietelink (l), bewoner van de Wallen, en voorman Jeroen Pols van actiegroep Viruswaarheid in de rechtbank Beeld ANP
Ab Gietelink (l), bewoner van de Wallen, en voorman Jeroen Pols van actiegroep Viruswaarheid in de rechtbankBeeld ANP

Viruswaarheid heeft opnieuw een kort geding tegen de overheid verloren. De protestgroep heeft Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland niet kunnen dwingen de tijdelijke mondkapjesplicht in de ban te doen.

Isabel Baneke

De rechter heeft korte metten gemaakt met Viruswaarheid. Samen met een bewoner van de Amsterdamse Wallen verzette de protestbeweging zich met een kort geding tegen de tijdelijke verplichting om op vijf plekken in Amsterdam een mondkapje te dragen. Maar de hoofdstedelijke rechtbank heeft veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland gelijk gegeven: de maskermaatregel blijft in stand.

De rechter is het niet eens met de opvatting van Viruswaarheid dat een juridische basis ontbreekt voor het experiment met mondkapjes, dat overigens eind deze maand afloopt en wordt geëvalueerd. Zeker, er wordt verschillend gedacht over de vraag of de voorzitter van de veiligheidsregio, de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, de noodverordening mocht uitvaardigen. Overduidelijk is het antwoord niet. Toch is de rechter tot de conclusie gekomen dat de mondkapjesplicht rechtmatig is.

Grondwet

De andere argumenten van de protestgroep schoof ze met fermere hand terzijde. Het dragen van een mondmasker druist niet alleen in tegen de grondwet, betoogde de voorman van Viruswaarheid maandag, het is ook onnodig. “Ziekenhuizen zijn leeg, mortuaria zijn leeg, er gebeurt niets.”

Dat ziet de rechter toch anders. Net als de verdediging wijst ze op de veelheid aan alternatieven waarmee Amsterdam heeft geprobeerd mensen te bewegen om anderhalve meter afstand te houden. Geen daarvan heeft gewerkt. Ook is de mondkapjesplicht beperkt qua tijd en plaats; mensen die geen masker willen dragen kunnen de Wallen en de Albert Cuypmarkt makkelijk vermijden.

Schadelijke effecten

Viruswaarheid heeft de rechter bovendien niet kunnen overtuigen van de schadelijke effecten van mondkapjes op de gezondheid van dragers. Het is de tweede keer dat de protestgroep een kort geding tegen de overheid heeft verloren. Vorige maand oordeelde de Haagse rechter dat de door het kabinet opgelegde coronamaatregelen niet onrechtmatig zijn. Aankomende weken volgen nieuwe procedures van Viruswaarheid, onder meer tegen het RIVM, YouTube en opnieuw de staat.

Lees ook:

Eén op de tien Nederlanders gelooft dat er rond corona vieze spelletjes worden gespeeld

Wordt met een toekomstig vaccin een chip in mensen geïmplanteerd? Dat is goed mogelijk, denkt een deel van de Nederlanders.

Is een pandemie een noodsituatie? Woensdag doet de rechter uitspraak over mondkapjesplicht

Samen met een bewoner van de Amsterdamse Wallen, stond Viruswaarheid maandag voor de rechter. De protestgroep wil de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland dwingen de tijdelijke mondkapjesplicht in de ban te doen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden