Onderzoek

Vijf procent van veroordeelde terroristen valt in herhaling

Demissionair Minister Ferdinand Grapperhaus van justitie en veiligheid (CDA). Beeld ANP
Demissionair Minister Ferdinand Grapperhaus van justitie en veiligheid (CDA).Beeld ANP

Vijf procent van de veroordeelde terroristen wordt na hun vrijlating opnieuw veroordeeld voor een misdrijf met een terroristisch oogmerk. In totaal pleegt zo'n 25 procent van de ex-gedetineerden van een terroristenafdeling opnieuw een misdrijf.

ANP

Dit staat in een onderzoek dat de demissionair ministers Sander Dekker (rechtsbescherming) en Ferd Grapperhaus (justitie en veiligheid) naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Het onderzoek beslaat de periode tussen 2006 en 2020. In die tijd zijn ruim 180 gedetineerden weer op vrije voeten gekomen na een verblijf op een terroristenafdeling in een gevangenis. Daarvan zijn er inmiddels drie in Nederland. De helft van de gedetineerden was voor hun periode op de terroristenafdeling al eens veroordeeld voor ten minste één strafbaar feit.

Een grote impact op de samenleving

Maar ook al vallen mensen die veroordeeld zijn voor een terroristisch misdrijf weinig in herhaling, toch heeft recidive van terrorisme een grote impact op de samenleving, aldus de ministers. Ze wijzen erop dat volgend jaar naar verwachting een aantal mannen vrijkomt dat vastzit vanwege hun deelname aan de strijd in Syrië en Irak. "Van het merendeel van de terugkeerders wordt aangenomen dat ze ook na detentie geen afstand hebben genomen van het extremistische en of gewelddadige gedachtegoed en bovendien ervaring met wapens, explosieven en extreem geweld hebben."

Om te voorkomen dat veroordeelde terroristen in herhaling vallen, willen de ministers aanbevelingen uit het onderzoek opvolgen. Een voorbeeld hiervan is om te kijken of er meer mogelijkheden zijn de betrokkenen al op de terroristenafdeling een opleiding te laten doen of te laten werken. De onderzoekers constateren dat veel ex-gedetineerden problemen ervaren op het gebied van huisvesting en werk. Zo heeft meer dan de helft van de ex-gedetineerden drie jaar na het vrijkomen nog geen geregistreerd inkomen. Dit verhoogt de kans op herhaling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden