Syriëgangers

Vijf jihadisten krijgen het Nederlanderschap weer terug

Strijders van Islamitische Staat Beeld epa
Strijders van Islamitische StaatBeeld epa

Vijf jihadisten van wie het Nederlanderschap was afgenomen, krijgen hun paspoort toch terug. Dat heeft het ministerie van justitie en veiligheid besloten.

Redactie

Het gaat om moslimstrijders die zich hadden aangesloten bij strijdgroepen in Syrië en Irak. De Raad van State oordeelde eerder in april dat van twee uitreizigers de nationaliteit onterecht is afgenomen.

Toen die mannen zich in 2013 en 2014 bij de strijdgroepen aansloten, stonden die nog niet op de officiële lijst van verboden groepen. Dat gebeurde pas in 2017, en omdat de wet op het Nederlanderschap geen terugwerkende kracht heeft is die niet op de twee uitreizigers van toepassing, stelde de hoogste bestuursrechter.

In Syrië gedood

Justitie heeft na die uitspraak naar vergelijkbare gevallen gezocht en op verzoek van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de intrekking van het staatsburgerschap van nog vijf anderen opgeheven. Een van de vijf jihadisten is Driss Daouayry, over wie wordt beweerd dat hij in 2015 in Syrië is gedood.

Vorige week liet de bestuursrechter in Den Haag de intrekking van het Nederlanderschap van een andere veroordeelde Syriëganger nog in stand. Deze in 1994 in Amsterdam geboren man mag tien jaar lang niet in Nederland komen. Hij had naast de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit.

Volgens cijfers van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zijn in totaal 305 mensen afgereisd naar strijdgebieden in Syrië en Irak. Van hen zijn er 95 gesneuveld en 60 teruggekeerd. In Syrië zelf verblijven nog 125 uitreizigers, 20 zijn in Turkije en van vijf is de verblijfplaats onbekend.

Lees ook:

Na de val van het kalifaat zijn meer Nederlandse jihadgangers opgedoken

Het aantal Nederlandse Syriëgangers in Koerdische kampen is opnieuw toegenomen. Het gaat nu om zo’n 55 volwassenen (waarvan driekwart vrouw) en 85 kinderen met een Nederlandse link, blijkt uit nieuwe cijfers van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Eind maart ging de dienst nog uit van 25 volwassenen en 40 kinderen in de kampen.

Terrorisme-expert: Het jihadisme was nog nooit zo sterk in Nederland

De ideologie van IS leeft in Nederland, ook na de val van het kalifaat. Teruggekeerde uitreizigers kunnen een voortrekkersrol vervullen. Jelle van Buuren: ‘De beweging is groter dan ooit.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden