Toeslagenaffaire

Vijandige sfeer weerhoudt ambtenaren fiscus van melden misstanden

Interieur van de Belastingdienst.  Beeld ANP
Interieur van de Belastingdienst.Beeld ANP

Ambtenaren van de Belastingdienst voelen zich nog altijd niet veilig genoeg binnen de organisatie om misstanden te melden. Zij laten dat na uit angst voor nadelige gevolgen voor bijvoorbeeld hun loopbaan. Een rapport dat is opgesteld naar aanleiding van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag rept van een “vijandige sfeer”.

Twee zogenoemde raadspersonen hebben ruim een jaar lang meldingen verzameld en gesprekken gevoerd met medewerkers van de Belastingdienst. Zij stellen vast dat bij de fiscus, ondanks een verbetertraject dat al jaren loopt, nog lang geen sprake is van de gewenste open bedrijfscultuur waarin misstanden bespreekbaar zijn.

Zowel van mensen op de werkvloer als van hogere leidinggevenden hebben de raadspersonen gehoord dat zij zich niet veilig voelen in de organisatie. “Ook de omzichtigheid waarmee een aantal melders zich tot ons heeft gewend duidt op een ervaren gevoel van onveiligheid”, schrijven zij in hun rapport.

Dat ambtenaren beducht zijn om zaken te melden “betreuren wij ten zeerste en het sterkt ons in de ambitie om verder in te zetten op een open cultuur”, schrijven de staatssecretarissen Hans Vijlbrief en Alexandra van Huffelen aan de Tweede Kamer. “Het zou vanzelfsprekend moeten zijn” dat medewerkers bij misstanden hun mond wél open durven te doen.

Lees ook:

Ombudsman slaat alarm - afhandelen toeslagenaffaire loopt helemaal mis

De Nationale Ombudsman vindt het niet kunnen dat het systeem dat de toeslagenellende veroorzaakte, nu voor een oplossing moet zorgen. Hij vraagt om speciale aandacht voor de kinderen van gedupeerden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden