De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een jeugdzorginstelling in Emmeloord op de vingers getikt omdat die ernstig tekortschiet.
Inspecteurs van de IGJ bezochten in september en oktober drie vestigingen van jeugdzorginstelling Flevostate in Emmeloord. Bij één ervan zagen ze tal van gebreken aan het pand. Deuren hingen los in de sponningen, stopcontacten hingen los of waren met ducttape vastgemaakt, uit de kasten staken schroeven en spijkers en de stoelen waren kapot. In het televisiescherm zat een gat met scherpe randen, het fornuis miste knoppen en op het plafond en aan de muren zat “kauwgum of een andere kleverige substantie”. Sommige kinderen hadden vies beddengoed en de kamer van een kind had bloedvlekken op de muur. Die locatie is nu gesloten.
Hardhandig vastpakken
Flevostate biedt hulp en verblijf aan kwetsbare jongeren tot achttien jaar. Die wonen in een pand van de hulpverlener in een zogenoemde open setting. Het is dan niet toegestaan om, zoals de inspectie het noemt ‘vrijheidsbeperkende maatregelen’ in te zetten, behalve in noodsituaties.
Desondanks vertelden kinderen de inspecteurs dat ze soms hardhandig werden aangepakt door de begeleiders, en dat die ook doorgingen als de kinderen pijn hadden. Dat mag alleen in noodgevallen, maar “met deze aantallen is er geen sprake van incidentele noodsituaties”, aldus de IGJ. Bovendien heeft Flevostate de inspectie ‘verkeerd geïnformeerd’.
Al met al concludeert de inspectie dat de hulp ernstig tekortschiet. De jongeren kunnen ‘onvoldoende veilig opgroeien binnen Flevostate’. De organisatie krijgt nu vier maanden om orde op zaken te stellen. De instelling moet in ieder geval zorgen voor een veilige en schone omgeving, en voor genoeg deskundige en vakbekwame medewerkers, die ook regelmatig bijscholing krijgen. Als dat niet gebeurt, kunnen er volgens de inspectie ‘passende vervolgmaatregelen’ komen.
Lees ook:
Jeugdbescherming slaat alarm: kinderen dupe van onhoudbare situatie
Grote personeelsproblemen en er is te weinig tijd voor kinderen. Instellingen die verantwoordelijk zijn voor uithuisplaatsingen roepen de minister op tot snelle maatregelen.