Weer

Vier mannen komen om langs Noordzeekust

 De reddingsbrigade rukt uit op het strand van Scheveningen, waar stroming en wind zorgen voor een verraderlijke zee. Er zijn tientallen mensen uit zee gehaald en er is op het Zuiderstrand een persoon gereanimeerd. Voor het gehele 11 kilometer lange strand van Den Haag is daarom de rode vlag gehesen. Beeld ANP
De reddingsbrigade rukt uit op het strand van Scheveningen, waar stroming en wind zorgen voor een verraderlijke zee. Er zijn tientallen mensen uit zee gehaald en er is op het Zuiderstrand een persoon gereanimeerd. Voor het gehele 11 kilometer lange strand van Den Haag is daarom de rode vlag gehesen.Beeld ANP

De reddingsbrigade is zondag druk geweest met mensen die in zee in problemen waren gekomen. Vier mannen overleden nadat ze uit zee waren gehaald ondanks reanimatiepogingen. Twee slachtoffers kwamen om op het strand bij Den Haag. De andere slachtoffers overleden in Wijk aan Zee en Zandvoort. 

Een woordvoerder van de reddingsbrigade spreekt van een uitzonderlijke situatie. In de zee langs de kust was op meerdere plaatsen sprake van gevaarlijke stroming. Volgens de reddingsbrigade zorgde de combinatie van sterke stroming en de wind die was opgestoken, voor “een zeer verraderlijke zee”. Ook was er sprake van een enorme massaliteit op de stranden, aldus de zegsman.

Langs de hele kust van Noord-Holland is de rode vlag gehesen. “Ga maximaal tot kniehoogte het water in. Volg aanwijzingen van reddingsbrigade en hulpdiensten op!”, luidt het advies van de Veiligheidsregio NHN. Eerder op de dag werd die rode vlag ook gehesen voor het gehele 11 kilometer lange strand van Den Haag. Ook daar werd de boodschap gegeven: Ga niet zwemmen, de zee is gevaarlijk.

Het was zondag erg druk op de stranden. In Den Haag konden hulpdiensten maar met moeite tussen de mensen door komen. Bij de strandopgangen moeten soms eerst scooters en fietsen worden weggehaald die de doorgang voor hulpdiensten versperden, zo zei een woordvoerder van de reddingsbrigade.

Veel mensen gingen toch met opblaasbare drijfmiddelen, terwijl er een aflandige wind waaide, de zee op, zo zegt de woordvoerder. De hulpverleners zijn tot diep in de avond bezig geweest mensen uit het water te halen, en dan ging het ook om mensen “die te veel op hebben en mensen die eigenwijs blijven”.

De mannen die in Den Haag omkwamen zijn een 24-jarige man zonder vast woon- en verblijfplaats en een 28-jarige man. Van de mensen die hun duik in zee in Zandvoort en Wijk aan Zee niet overleefden zijn geen personalia bekend.

“De reddingsbrigade heeft heldendaden verricht en een groot aantal mensen uit zee gered”, aldus locoburgemeester Hilbert Bredemeijer van Den Haag. Het stadsbestuur laat weten intens mee te leven met de nabestaanden van de overleden mannen.

Heetste 9 augustus in Nederland ooit gemeten

In De Bilt was het zondagmiddag om 16.10 uur 32,6 graden en daarmee is het officieel de warmste 9 augustus ooit gemeten.

Het vorige record was 32,5 graden, dat werd in 2004 gehaald, zo meldt Weeronline. In het zuiden werden zondag nog hogere temperaturen gemeten. In Gilze-Rijen werd het om 15.50 uur maar liefst 35,3 graden.

Eerder zondag was al sprake van een officiële hittegolf, de eerste van dit jaar en de 29e hittegolf sinds het begin van de weermetingen door het KNMI in 1901.

De komende dagen blijft het zeer heet met in De Bilt maxima van 33-34 graden. In het zuidoosten wordt het met 37 graden het heetst. Aan de noordwestkust is het 29 graden.

Van zondag op maandag is de nacht erg warm. In het midden en zuiden daalt de temperatuur niet verder dan 20-21 graden en vooral in steden zal het nog warmer zijn.

Rode vlag op Haagse strand, tientallen mensen uit zee gehaald

De reddingsbrigade in Den Haag heeft het vandaag erg druk. Er zijn al tientallen mensen uit zee gehaald. Voor het gehele 11 kilometer lange strand van Den Haag is daarom de rode vlag gehesen. De boodschap: Ga niet zwemmen, de zee is gevaarlijk. Een man die eerder op het Zuiderstrand moest worden gereanimeerd, is later op de middag in het ziekenhuis alsnog overleden.

Wie toch in het water verkoeling wil zoeken, doet er verstandig aan maar “tot de knieën” te gaan. “De stroming en de wind die is opgestoken zorgen voor een zeer verraderlijke zee”, aldus de zegsman van de reddingbrigade. “Op het strand is het enorm druk. Hulpdiensten komen maar met moeite tussen de mensen door. Bij de strandopgangen moeten soms eerst scooters en fietsen worden weggehaald die de doorgang voor hulpdiensten versperren.”

Drinkwaterbedrijven: gebruik minder drinkwater voor andere zaken

Sinds donderdag, de eerste warme dag, werd er 30 tot 50 procent meer drinkwater verbruikt, melden meerdere drinkwaterleveranciers. De bedrijven adviseren om geen of zo weinig mogelijk drinkwater te gebruiken om de tuin te sproeien of om zwembaden te vullen. Drinkwaterbedrijf Vitens waarschuwde op zaterdag al dat de waterdruk in een aantal gebieden in Nederland in de loop van de avond sterk zal verminderen of helemaal zal wegvallen, als er niet meteen minder drinkwater wordt verbruikt.

Volgens Vitens zijn mensen na de waarschuwing minder water gaan gebruiken. Het verbruik zaterdag rond 21.00 uur lag lager dan op hetzelfde tijdstip vrijdagavond, terwijl het toen even warm was. Op heel vrijdag stroomde 1,424 miljard liter water uit de kranen bij de Vitens-klanten. Nog nooit sinds de oprichting in 2006 leverde Vitens zo veel drinkwater op één dag.

RIVM waarschuwt voor ‘zeer slechte’ luchtkwaliteit zuidwesten

Ook de luchtkwaliteit heeft te lijden onder de huidige hittegolf. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het dit weekeinde op verschillende plaatsen in het zuidwesten van Nederland “zeer slecht” wordt vanwege smog door ozon. De smogwaarschuwing die donderdag voor het hele land al werd afgegeven, geldt voor de overige delen van het land voorlopig ook nog.

Het RIVM raadt mensen die gevoelig zijn voor slechte lucht aan om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Smog door ozon kan leiden tot (een toename van) luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook komt irritatie aan ogen, neus en keel voor. Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen, als er weinig wind staat. Vervuilende stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon.

Kustplaatsen maken zich op voor nieuwe zomerdrukte

Zaterdag leidde de warmte al tot grote verkeersdrukte richting zee. Het was ontzettend druk op de stranden langs de Noordzee, en op de wegen daarnaartoe. In Den Haag, Zandvoort en Bloemendaal stond het verkeer muurvast en vroegen politie en gemeente mensen om niet meer te komen. Naast de zee zochten mensen massaal plassen op voor wat verkoeling. Zo was het zaterdag druk bij de Reeuwijkse Plassen en bij Vinkeveen en werd Park Somerlust aan de Amstel afgesloten vanwege de drukte. 

Vandaag is het wederom druk. De toegangswegen naar de badplaatsen Scheveningen en Kijkduin zijn wegens verkeersdrukte tijdelijk afgesloten, behalve voor het openbaar vervoer en de hulpdiensten. Dat meldt de gemeente Den Haag. Automobilisten worden teruggestuurd.

Op de echt grote wegen richting stranden, meren en plassen is het overigens in het algemeen vrij rustig, volgens de ANWB. Doordat de parkeerplaatsen bij Zandvoort en Bloemendaal uitpuilen, is daar in de omgeving wel extra drukte door auto’s die toch een plekje proberen te vinden of terugkeren.

Badgasten zoeken verkoeling op het strand in Zandvoort.  Beeld ANP
Badgasten zoeken verkoeling op het strand in Zandvoort.Beeld ANP

Geen dagjesmensen

Vakantiepark Leukermeer bij Venray verleent geen toegang meer aan dagjesmensen. Het strand aan de recreatieplas is alleen nog voor gasten toegankelijk. Dat had weken eerder moeten gebeuren, reageren die gasten onder meer op Facebook. Het strand lag overvol, zeggen ze, overal ligt afval, en ook de sanitaire voorzieningen waren overbezet. De anderhalve meter is volgens deze reacties al weken niet meer te handhaven.

Volgens een woordvoerder van het park speelden de problemen alleen de laatste dagen, toen het extra warm werd en de gasten van het park zelf niet meer gingen fietsen en wandelen, maar zo’n beetje allemaal op het strand bleven. Als er dan nog veel dagjesmensen bijkomen, is het geen doen meer. Zo wordt er ontzettend veel zand mee de toiletten ingelopen. Familie en vrienden van de gasten mogen na aanmelding nog wel komen.

Lees ook:

Hoe het pop-upzwembad Nederland verovert

Het opzetzwembad is een hit deze zomer. Mensen ontvluchten de zomerhitte in watertjes in eigen tuin en op het balkon. ‘Dit is vakantie.’

Hoe we weer zuinig gaan doen met drinkwater als het warm is? Deze hoogleraar heeft wel een idee

Telkens weer die waarschuwing bij warm weer: wees zuinig met drinkwater. Hoe krijgen we de Nederlander zover echt spaarzaam te zijn?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden