null

Complottheorie

Vier jaar cel geëist tegen Micha Kat voor opruiing en bedreiging

Redactie/ANP

Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van vier jaar tegen publicist Micha Kat wegens opruiing en bedreiging. Kat verspreidde onder meer theorieën over een pedofielennetwerk in Bodengraven. Daarbij riep hij volgens het OM op tot geweld tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook zou hij hebben opgeroepen RIVM-directeur Jaap van Dissel te ontvoeren en te bedreigen. Daarnaast is hem opruiing tegen de rechtspraak en de krant AD ten laste gelegd.

“De verdachte heeft zijn achterban welbewust gebruikt, gebruikmakend van de pandemie. Verdachte had daarbij een leidende rol”, zei de officier van justitie over de vele afleveringen van het onlineplatform Red Pill Journal, dat Kat presenteerde. Samen met medecomplotdenkers Wouter Raatgever en Joost Knevel verspreidde Kat daar ongefundeerde verhalen over vermeende satanische pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven.

Bloemen op de graven

Als gevolg van de internetuitzendingen kwamen tientallen complotdenkers naar een begraafplaats in Bodegraven om bloemen op kindergraven te leggen. “Het heeft geleid tot ernstige openbare ordeverstoringen in Bodegraven en bedreigingen”, aldus de officier. “Dagelijks werden bedreigingen geuit.”

Kat gebruikt veelvuldig termen als kindermoordenaars en kinderverkrachters, merkte de officier op. “Ze hebben niets met journalistiek te maken, maar appelleren aan mensen die niet deugen.” Naast de celstraf eiste het OM een contactverbod. Kat mag wat het OM betreft geen contact opnemen met de medeverdachten, de huisarts in Bodegraven, Van Dissel en een aantal AD-journalisten.

Vrijheid van meningsuiting

Kat erkent dat hij “bij sommige dingen te ver is gegaan”. Dat komt door de emoties, legde hij in de rechtbank in Den Haag uit. Kat beroept zich als journalist op de vrijheid van meningsuiting en vindt dat het OM geen zaak heeft. Zijn advocaat vroeg om vrijspraak voor een groot aantal feiten van opruiing, omdat hij ze niet beschouwt als oproepen tot geweld.

De advocaat noemde de eis van vier jaar cel buitengewoon hoog. In de zaken van Willem Engel en Extinction Rebellion zijn aanzienlijk lagere straffen opgelegd, betoogde hij. In zijn laatste woord zei Kat dat het OM “het spoor volledig bijster is” door hem te vervolgen. Hij zei dat de officieren “een gruwelijk scheve schaats hebben gereden”. De rechtbank doet op 11 april uitspraak.

Lees ook:

Een satanistisch pedonetwerk in Bodegraven? Waarom mensen zo gevoelig zijn voor dubieuze theorieën

Complotdenkers leggen massaal bloemen en actiebrieven bij graven van, zoals ze zelf vermoeden, slachtoffers van een satanisch en elitair pedonetwerk. Deze theorie krijgt aanhang in Nederland. Hoe kan dat toch?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden