Oud en Nieuw

Verzekeraars schatten schade jaarwisseling op 15 miljoen euro

SITE en EDITIE artikel artikelpagina Nieuws typografie letter illustratie

Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat de schade tijdens de jaarwisseling voor particulieren aan woningen en auto’s zal uitkomen op ongeveer 15 miljoen euro. 

Het bedrag loopt naar verwachting verder op door brandschade bij bedrijfspanden. Daarvan is de omvang op dit moment nog niet bekend. Vorig jaar was de eerste schatting van de verzekeraars tussen de 15 en 20 miljoen euro.

“Er zijn tijdens de jaarwisseling helaas ook een aantal grote branden geweest, bijvoorbeeld een bedrijfsbrand in Zoetermeer, een molen in Bovenkarspel en een oud schoolpand in IJsselstein,” zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. “Het is echter nog te vroeg om van dit soort branden een raming van de schade te geven.”

Stichting Salvage, die namens brandverzekeraars eerste hulp bij brand biedt aan verzekerden, telde deze jaarwisseling 55 vuurwerkgerelateerde branden. Dat is iets meer dan vorig jaar.

Het verbond spreekt van “een gemiddelde jaarwisseling”. Weurding: “We hebben geen indicaties dat er bijzonder meer schade is dan gebruikelijk, maar wij beperken ons natuurlijk tot materiële schade. Ik betreur het dat er ook deze jaarwisseling weer veel gewonden zijn gevallen. Ik blijf het ook zorgwekkend vinden dat het aantal incidenten jegens hulpverleners weer is toegenomen.”

Volgens het Verbond van Verzekeraars is het niet mogelijk om op regionaal niveau, zoals per gemeente of provincie, een schatting te doen.

Lees ook: 

Het was een schrikbarend normale jaarwisseling

Het was op sommige plaatsen erger dan vorig jaar, op andere minder erg, maar één trend is overal wet: er zijn steeds meer politiemensen, brandweerlieden en hulpverleners nodig om de schade van de jaarwisseling enigszins vergelijkbaar te houden met die van vorig jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden