CoronavirusVerpleeghuizen

Versoepeling bezoekverbod verpleeghuizen brengt ‘duivelse dilemma's’ met zich mee

Een bewoner van een verpleeghuis krijgt bezoek van zijn vrouw. Het verpleeghuis doet mee aan een proef waarbij ouderen weer mondjesmaat bezoek mogen ontvangen.Beeld ANP

Vanaf 25 mei mogen meer verpleeghuizen bezoekers ontvangen. Er is veel opluchting, maar ideaal is de situatie niet, zeggen professionals. 

“We zijn heel blij, er is erg veel behoefte aan bezoek op een veilige manier", zegt Henriette Brons van Alzheimer Nederland over het besluit van het kabinet om de bezoekersregeling voor verpleeghuizen te versoepelen. “Niet alleen voor ouderen zelf, maar ook voor mantelzorgers is het vaak zo belangrijk om elkaar te zien.” 

Ook Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van de Vereniging Specialisten Ouderenverpleegkunde (Verenso) is positief. Door bezoek toe te staan, gaat de kwaliteit van het leven van ouderen zeker vooruit, stelt ze. “We voegen liever leven toe aan de dagen, dan dagen aan het leven.”

Er worden nog steeds strenge voorwaarden gesteld aan de versoepeling: per bewoner mag er slechts één vaste persoon langskomen. Die moet gedurende het hele bezoek anderhalve meter afstand houden. Per 15 juni kan de bezoekregeling landelijk worden aangepast, stelt het kabinet. 

De  versoepeling kan alleen plaatsvinden in verpleeghuizen waar geen besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld. Minister De Jonge (Volksgezondheid) schrijft vandaag dat twee op de vijf verpleeghuizen in Nederland te maken hebben gehad met een of meer coronagevallen. In totaal is het virus op 982 locaties vastgesteld. Het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen neemt de laatste weken wel af, schrijft De Jonge. 

Verpleeghuis De Lindenhof in Vorden is één van de 26 verpleeghuizen waar bij wijze van test al vanaf 11 mei bezoekers werden toegelaten. De versoepeling bracht tot nu toe niet alleen positieve ervaringen, zegt Arend Pleysier, woordvoerder van zorggroep Sensire waar De Lindenhof bijhoort. “We zien dat de openstelling voor een grote groep bewoners echt heel fijn is. Maar voor ouderen met dementie kan bezoek verwarrend en emotioneel zijn.”

Voor die groep is het bijvoorbeeld lastig om te begrijpen dat ze zich aan de anderhalve meter afstand moeten houden. Bij De Lindenhof draagt het bezoek ook gezichtsbescherming. Dat kan een gekke ervaring zijn voor ouderen, zegt Pleysier. “Ze horen een bekende stem, maar zien iets wat ze niet begrijpen. Het is soms een pijnlijk compromis.” 

Henriette Brons erkent de kanttekeningen van Pleysier. “Het is belangrijk om te blijven kijken naar de belangen van de bewoner en te overleggen met de familie, er is geen one size fits all-oplossing. Het kan zijn dat bezoek meer kwaad dan goed doet. Je kan voor duivelse dilemma's komen te staan.”

Pleysier benadrukt dat de dreiging van het coronavirus zeker niet voorbij is. ‘We hebben de afspraak dat we weer strengere maatregelen kunnen treffen als het moet. Het is echt nog even afwachten, we moeten uitkijken voor een juichstemming. Elke individuele bezoeker brengt risico’s mee voor een heel verpleeghuis, hoe fijn het ook is dat je elkaar weer kan zien.”

Lees ook: 

Eindelijk weer bezoek in het Reinaldahuis: ‘Oh, zo fijn om elkaar weer te zien!’

Hoe is het om elkaar na weken isolatie weer te ontmoeten? In verpleeghuis Reinalda in Haarlem zien bewoners en bezoekers elkaar voor het eerst weer ‘in het echt’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden