Gedwongen afgestaan

‘Verrassend’ veel meldingen van misstanden bij adopties

Trudy Scheele-Gertsen stond in de jaren zestig als ongehuwde moeder haar kind gedwongen af. Ze stelt de Nederlandse staat nu aansprakelijk. Beeld Bram Petraeus

Tot ‘grote verrassing’ van het ministerie van justitie en veiligheid hebben zich binnen een maand meer dan 150 mensen gemeld met verhalen over gedwongen adopties. 

Minister Sander Dekker (rechtsbescherming) opende per 1 oktober een meldpunt voor iedereen die tussen 1956 en 1984 betrokken is geweest bij een onvrijwillige adoptie. “We zijn ontzettend blij verrast dat zoveel mensen bereid zijn hun verhaal te delen”, zegt de woordvoerder van de minister. “Er zitten moeders bij die zich gemeld hebben, kinderen, maar ook vaders en mensen die in klinieken of tehuizen werkten. Vaak met hele schrijnende verhalen die ze soms nog met niemand gedeeld hebben. Dat vinden wij heel bijzonder”.

De kwestie kwam in de belangstelling te staan toen begin september Trudy Scheele-Gertsen (73) in Trouw vertelde hoe zij in 1968 haar zoon moest afstaan, nadat ze ongetrouwd zwanger was geraakt. Zij klaagt de staat aan voor het leed dat haar daarbij is aangedaan, maakte ze bekend.

De zoon van Scheele-Gertsen is een van de duizenden kinderen die is afgestaan tussen 1956 – toen de adoptiewet het mogelijk maakte adopties juridisch goed te regelen – en 1984, toen abortus werd gelegaliseerd. Ruim vijftienduizend Nederlandse kinderen werden in die periode geadopteerd, schreef de Radboud Universiteit in 2017 na onderzoek. Volgens de universiteit was er in die periode geen sprake van formele dwang, maar wel van druk van artsen, maatschappelijk werkers, ouders en andere betrokkenen om het kind af te staan.

De verhalen die het nieuwe meldpunt de komende tijd verzamelt, worden gebruikt voor nieuw onderzoek dat nu in opdracht van het ministerie wordt uitgevoerd door het Verwey-Jonker Instituut. Over een jaar worden de resultaten verwacht. 

Lees ook:

Trudy Scheele-Gertsen moest haar kind afstaan en nu, decennia later, stelt ze de staat aansprakelijk

Meer dan tienduizend moeders stonden in de jaren vijftig, zestig en zeventig hun kind af. Trudy Scheele-Gertsen (73) stapte als eerste van hen naar de rechter. ‘Wat er met mij en mijn zoon is gebeurd, is mensonterend.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden