InsulinemoordenVerpleger

Verpleger krijgt 20 jaar cel en tvs voor insulinemoorden op bejaarden

Rechtbanktekening van Rahiied A.. Beeld ANP

Door het onnodig toedienen van hoge doseringen insuline bij ouderen, heeft verpleger Rahiied A. het vertrouwen in de zorg ernstig beschaamd. Vier slachtoffer stierven, bij zeven anderen is er volgens de rechtbank sprake van poging tot moord. A. (23) kreeg gisteren twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd.

Bij zijn daden past eigenlijk een levenslange gevangenisstraf, stelt de rechter in het vonnis. Maar omdat A. psychische problemen heeft en daardoor sterk verminderd toerekeningsvatbaar is, valt de straf lager uit. A. mag bovendien 25 jaar zijn beroep niet uitvoeren.

Voldoende bewijs

Volgens de rechter is er voldoende bewijs dat de jonge verpleger de van zorg afhankelijke en (hoog)bejaarde slachtoffers in verschillende verpleeghuizen onnodig insuline toediende, of veel te hoge doseringen. Dat deed hij zonder dat een arts daarvoor opdracht had gegeven, zonder medische noodzaak en zonder hiervan melding te maken in het medisch dossier. De ouderen, van wie sommige dement waren, raakten door de insuline onwel, bij vier met overlijden tot gevolg.

Volgens de rechter heeft A. bij de familie van de slachtoffers veel verdriet, boosheid en onrust veroorzaakt. Ook heeft hij het vertrouwen beschaamd van zijn collega’s in de zorg en de hele samenleving, vindt de rechtbank. Dat terwijl mensen erop moeten kunnen vertrouwen dat de zorg veilig is.

Hang naar spanning en sensatie

A. handelde volgens de rechter vanuit een hang naar spanning en sensatie. Hij had ook een ziekelijke behoefte aan waardering. Dat het hem niet lukte zijn droom waar te maken om arts te worden, frustreerde hem.

Naast moord en pogingen daartoe, wordt A. ook veroordeeld voor witwassen van medische documenten, het vervalsen van een Verklaring Omtrent Gedrag en drie diefstallen.

Lees ook: 

Het leven van Rahiied A. is één grote tragedie

Verdachte van de insulinemoorden Rahiied A. had een helse jeugd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden