Coronacrisis

Verpleegkundigen waarschuwen kabinet: Neem nu strenge maatregelen

Verpleegkundigen op de ic-afdeling bij een coronapatiënt.  Beeld Arie Kievit
Verpleegkundigen op de ic-afdeling bij een coronapatiënt.Beeld Arie Kievit

Het kabinet moet hard ingrijpen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, anders dreigt een ‘zorginfarct’. Dat schrijft de beroepsvereniging van verpleegkundigen in een brandbrief aan het kabinet.

Het is tijd voor strenge maatregelen, vindt V&VN (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland). De beroepsvereniging hield een peiling onder 13.000 leden. Van die leden vindt 85 procent dat het kabinet nu hard moet ingrijpen. “Verpleegkundigen en verzorgenden dweilen nu met de kraan open, maar die kraan moet zo snel mogelijk verder dicht. Als u het zorgsysteem overeind wilt houden, zijn extra maatregelen onvermijdelijk. Het is belangrijk om deze dan ook meteen te nemen, zodat de schade niet nog verder oploopt en de maatregelen niet langer hoeven te duren dan nodig is”, aldus de brandbrief die de vereniging donderdag naar het kabinet verstuurde.

Er is aan de ene kant nog altijd een grote toestroom van coronapatiënten, terwijl er steeds minder verpleegkundigen en verzorgenden beschikbaar zijn, zegt V&VN. De reguliere zorg moet daardoor worden afgeschaald, spoedeisende hulpposten moeten soms sluiten en ambulances kunnen hun patiënten niet kwijt. De beroepsvereniging spreekt daarom van een ‘gitzwart scenario’. “Elke dag dat we langer wachten met ingrijpen, brengt ons dichter bij een zorginfarct. Dat betekent dat zorg op grote schaal niet meer, of met onvoldoende kwaliteit, kan worden geleverd”, zegt Gerton Heyne, voorzitter van V&VN.

Ziekteverzuim in sommige verpleeghuizen op vijftig procent

In de brief waarschuwt V&VN dat er steeds minder verpleegkundigen en verzorgenden aan het werk zijn, vanwege uitval door ziekte, overbelasting en/of verdenking van Covid. Volgens de beroepsvereniging ligt het ziekteverzuim in sommige verpleeghuizen op vijftig procent. “Hele teams zitten ziek thuis. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn nog nauwelijks bekomen van de eerste golf, en daar komen nu de tweede golf en uitval van besmette collega’s bovenop.”

Het gebrek aan zorgpersoneel lijkt een steeds groter probleem te worden. Woensdag zei de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) tegen Trouw dat verschillende zorgaanbieders zich genoodzaakt zien om personeel in te zetten dat positief is getest op het coronavirus. Ook V&VN-voorzitter Heyne signaleert die trend. “Dat is onveilig én het vergroot de kans op langdurige uitval van overbelaste medewerkers. Op termijn zijn we daarmee alleen maar verder van huis. De zorg zit immers nog wel even in een crisissituatie.”

Lees ook:

Inspectie bevestigt: zorgmedewerkers steeds vaker toch aan het werk na positieve coronatest

Zorgpersoneel werkt soms door, ook als ze volgens een positieve test besmet zijn met het coronavirus. Dat bevestigt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd aan Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden