Vonnis

Veroordeling agent fatale arrestatie Mitch Henriquez blijft staan

 Voorzitter Vincent van den Brink tijdens de uitspraak van de Hoge Raad in de zaak Mitch Henriquez. Een agent werd veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke celstraf, voor de fatale aanhouding van Henriquez in 2015. De agent ging in cassatie tegen de uitspraak.  Beeld ANP
Voorzitter Vincent van den Brink tijdens de uitspraak van de Hoge Raad in de zaak Mitch Henriquez. Een agent werd veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke celstraf, voor de fatale aanhouding van Henriquez in 2015. De agent ging in cassatie tegen de uitspraak.Beeld ANP
Redactie Trouw

De veroordeling van een van de agenten die betrokken was bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez, kan in stand blijven. Dat oordeelt de Hoge Raad dinsdag. De agent die verantwoordelijk wordt gehouden voor de volgens het gerechtshof fatale nekklem, kreeg in 2019 in hoger beroep een half jaar voorwaardelijke celstraf opgelegd. Hij ging in cassatie tegen deze uitspraak. De andere agent werd vrijgesproken.

De agent heeft altijd ontkend dat de dood van Henriquez door zijn handelen komt. Ook meent hij dat zijn optreden niet onrechtmatig was en bij de uitvoer van zijn politietaak hoort. De Hoge Raad is het met het oordeel van het hof eens dat de agent te lang de nekklem heeft ingezet en daarmee “niet proportioneel” heeft gehandeld. Tegen de beslissing van de Hoge Raad is geen beroep meer mogelijk.

De 42-jarige Henriquez overleed in juni 2015 na zijn arrestatie tijdens een Haags muziekfestival. Hij werd hardhandig aangepakt door de politie nadat hij had geroepen dat hij een wapen bij zich had, en daarbij naar zijn kruis wees.

Na de fatale arrestatie van de Arubaanse man was het tijdenlang onrustig in de Haagse Schilderswijk. De agenten bleven zowel in de rechtbank als bij het hof afgeschermd en anoniem. Ze zaten in een aparte kamer en hun stem werd vervormd. Dat was nodig, omdat zij en hun gezinnen ernstig bedreigd werden na de arrestatie. De familie van Henriquez heeft meerdere keren geprobeerd hun identiteit te achterhalen. Dat is tot nu toe niet gelukt.

Nabestaanden van Mitch Henriquez verlaten de rechtbank in 2017.  Beeld ANP
Nabestaanden van Mitch Henriquez verlaten de rechtbank in 2017.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden