UpdateUrk

Verontwaardiging over rellen op Urk, waar jongeren een teststraat in de brand staken

Jongeren steken vuurwerk af op Urk eerder dit jaar. Beeld ANP
Jongeren steken vuurwerk af op Urk eerder dit jaar.Beeld ANP

Burgemeester Cees van den Bos van Urk schaamt zich voor het gedrag van jongeren in zijn gemeente tijdens de eerste avond van de avondklok. Tientallen jongeren protesteerden tegen de avondklok en reden met ongeveer honderd auto's toeterend door de haven en staken een GGD-teststraat in brand. 

Bij de rellen in Urk zijn twee personen aangehouden. Volgens de politie zijn daarnaast tientallen boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok.

De gemeente Urk, politie en het Openbaar Ministerie laten weten “zeer verontwaardigd te zijn over de gebeurtenissen”. In een gezamenlijk persbericht schrijven ze: “Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorde. Met een gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven. Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto’s en met als dieptepunt het in de brand steken van de testlocatie van de GGD.”

“Dit is niet alleen volstrekt onacceptabel, maar ook een klap in het gezicht van in het bijzonder de GGD-medewerkers die bij de testlocatie alles doen om Urkers te helpen”, staat in de verklaring. Meerdere mensen zijn aangehouden en diverse bekeuringen zijn uitgeschreven vanwege het overtreden van de avondklok. 

Dramatisch verlopen avond

Burgemeester Cees van den Bos van Urk liet zaterdagavond al weten zich te schamen voor wat er zaterdagavond in zijn gemeente gebeurde. “Dramatisch zoals deze avond nu verloopt”, schreef Van den Bos op Twitter. “Mij rest als burgemeester, samen met de politiechef en de officier van justitie, maar een middel: het afgeven van een noodbevel en de inzet van de ME.” Van den Bos sluit af met “We willen rust op Urk”. De mobiele eenheid en de marechaussee stonden klaar om in te grijpen als het nodig is.

Eerder op de avond kwam het bericht dat de coronateststraat van de GGD in brand is gezet. “Dat was brandstichting, dat kan niet anders”, aldus de politie. Op sociale media gaat een filmpje rond waarop te zien is hoe iemand de deur van de teststraat intrapt. Kort daarna staat het gebouwtje in brand. 

“Toen de brandweer bezig was met blussen, hield de politie de jongeren op afstand zodat de brandweer daarbij niet gehinderd werd”, zegt de politiewoordvoerster. Een uur na het ingaan van de avondklok waren er volgens haar nog altijd zo’n vijftig auto’s op het haventerrein.

Aanhoudingen in Stein

Op de meeste plaatsen was het zaterdagavond, maar in Stein in Limburg was het ook onrustig. De politie heeft daar twaalf jongeren aangehouden die de avondklok negeerden. Volgens de politie waren de jongeren de straat opgegaan om bij elkaar te komen, muziek te maken en alcohol te drinken. 

Zeker honderd jongeren hadden zich rond 21.00 uur verzameld in het centrum. Van daaruit trokken ze door de straten, “dictatuur” scanderend. Ze werden toegesproken door iemand met een megafoon die zei: “Vandaag is de eerste dag dat we laten weten dat we er klaar mee zijn”. Ook staken ze vuurwerk af en gooiden dat naar de politie.

De avondklok geldt de komende weken tussen 21.00 uur en 04.30 uur, als middel tegen verspreiding van het coronavirus. Volgens de gemeente, politie en het OM wordt de avondklok “de komende week strikt gehandhaafd” in Urk.

Lees ook:

Waarom zijn jongeren zo gefrustreerd dat ze hun eigen buurtje stukmaken? 

Urk, Arnhem, Roosendaal: juist in de provincie ging het met oudjaar flink mis met vuurwerkoverlast en rellende jongeren. De Roosendaalse wijk Langdonk sprong er in negatieve zin uit. ‘Dit kan niet alleen verveling zijn. Er zit onvrede achter.’

Coronabrandhaard Urk vertrouwt op de Heere en op vis. Vaccineren stuit op bezwaar

Van oudsher zijn veel Urkers principieel tegen vaccineren, zij leggen hun leven liever in Gods hand. Maar wat nu het coronavirus het vissersdorp in het hart raakt en er een vaccin aankomt? Een reportage.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden