Bankbiljetten

Vernietigen van geld kan leiden tot minder plofkraken. Maar dat is ingewikkelder dan het lijkt

Een enorme ravage door een plofkraak op een geldautomaat in Spijkenisse, in oktober van dit jaar.Beeld ANP, Robin Utrecht

Het kan nog maanden duren voor banken en betalingsinstanties een oplossing hebben gevonden om plofkrakers de voet dwars te zetten. Intussen blijven geldautomaten ’s nachts dicht.

Banken, betalingsorganisaties en de politie hebben maandag afgesproken versneld onderzoek te gaan doen naar hoe bankbiljetten in pinautomaten bij een plofkraak kunnen worden vernietigd. Al een aantal jaren worden biljetten bij een kraak wel gemerkt met inkt, maar dat werkt niet afdoende afschrikwekkend omdat de biljetten bij deze maatregel geldig blijven.

De optie die nu wordt onderzocht is het compleet vernietigen van de stapel bankbiljetten in de machine, bijvoorbeeld door verbranding of verlijming, zodat het geld zijn waarde verliest. Maar dat is ingewikkelder dan het lijkt. Betaalvereniging Nederland, sleutelorganisatie in het betalingsverkeer, verwacht dat een oplossing nog enige tijd kan duren.

Voortgang boeken

“Stel je voor dat je een goed gestapeld pak papier in een klap moet vernietigen. Tijdens een plofkraak moet dat natuurlijk heel snel gaan en dat is niet eenvoudig”, zegt woordvoerder Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging. “Eind ­januari komen we weer bij elkaar. We verwachten dan zoveel voortgang te hebben geboekt dat we kunnen zeggen wanneer er een oplossing is.”

Sinds maandagavond worden alle pinautomaten die in Nederland buiten staan tussen elf uur ’s avonds en zeven uur ’s ochtends uitgeschakeld. Dit om te voorkomen dat criminelen via de geldlade een explosief naar binnen kunnen schuiven om de automaat mee op te blazen.

Het compleet vernietigen van het geld kan volgens criminoloog Cyrille Fijnaut van de Tilburg University inderdaad leiden tot minder plofkraken. “Je maakt die dan minder lucratief, maar het risico bestaat dat criminelen dan andere doelen kiezen of hun werkterrein verleggen naar bijvoorbeeld Duitsland. In ieder geval moet de pakkans drastisch verhoogd worden. Plofkrakers hebben veel te lang vrij spel gehad.”

Lees ook:

Zorgen over zware explosieven bij plofkraken

Het aantal plofkraken op geldautomaten is vorig jaar opnieuw gedaald. Criminelen sloegen 42 keer toe, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Maar de zorgen over het gebruik van zware explosieven blijven. 

Geldautomaten zijn nog lang geen verleden tijd, ondanks alle plofkraken

Ondanks de vrees van de politie voor nieuwe plofkraken, vinden ING en Rabobank het niet nodig hun geldautomaten extra te beveiligen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden