Rechtszaak

Vergeetverzoeken van Google gelden niet buiten de EU

Protesten voor het hoofdkantoor van Google in Parijs Beeld AP
Protesten voor het hoofdkantoor van Google in ParijsBeeld AP

Als Google berichten over mensen moet verwijderen uit de zoekresultaten, hoeft dat alleen te gebeuren binnen de Europese Unie. De Europese regels daarover gelden niet buiten Europa. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist.

Redactie binnenland

Het gaat hier om zogenoemde vergeetverzoeken. Iedereen in de Europese Unie heeft het recht om online vergeten te worden. Mensen mogen Google vragen om bepaalde sites niet te laten zien wanneer iemand zoekt op hun naam.

Tegelijk hebben anderen het recht om informatie te vinden, ook negatieve informatie. Bedrijven als Google moeten, net als rechters, die belangen tegen elkaar afwegen. Wanneer Google zelf beslist om een site niet te laten zien of de opdracht daarvoor krijgt van een rechter of een waakhond, hoeft dat dus alleen binnen de Europese Unie te gebeuren.

Overlast gevende buurman

Dus stel: iemand heeft een haatwebsite over zijn overlast gevende buurman gemaakt, dan kan die buurman er via een vergeetverzoek aan Google voor zorgen dat niemand in de EU de site nog kan vinden via de zoekmachine. Maar zijn familie in Canada kan de website wel vinden via Google, net als een mogelijke internationale werkgever van de overlastgevende buurman.

Aanleiding voor de zaak bij het Hof was dat Google in Frankrijk een boete van 100.000 euro kreeg, omdat sites over een bepaalde persoon gewoon nog te vinden waren buiten de EU. Google had de sites alleen van zijn Europese zoekmachines verwijderd. Google ging daartegen in beroep bij de hoogste rechter in Frankrijk. Die vroeg advies aan de hoogste rechter in de EU, die Google nu in het gelijk heeft gesteld.

Lees ook:
Jezelf van Google laten halen? Vergeet het maar

Verschillende rechterlijke uitspraken ten spijt, om in Google links verwijderd te krijgen, kan nog knap lastig zijn. Wordt het burgers onterecht moeilijk gemaakt of zijn de verwachtingen rond dit ‘vergeetrecht’ gewoon te hooggespannen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden